4 risico’s waarop je moet letten op veilig te handelen

Risico's nemen waarschuwingsborden met yes en no

Veilig Handelen

Lijkt voor iedereen logisch, maar er zijn zo veel traders die niet consistent naar deze vier risico’s kijken. De meeste traders kijken vooral (en vaak alleen maar) naar het risico van de trade waar ze een positie innemen.

In deze blog vertel ik je naar welke vier risico’s we in de Masterclass Stressvrij Traden kijken vóór we een positie innemen.

Risico 1 – Positierisico

Voordat je een positie inneemt weet je de entryprijs die je hebt bepaald. Uiteraard stap jij niet zomaar in, maar bepaal je jouw entry doormiddel van een gedegen technische analyse.

Wat je ook vooraf bepaald is het moment dat je er weer uit wilt. Het liefst bij een target, maar ook het moment dat de markt niet doet wat je wilt en je analyse niet meer valide is. Dit laatste punt is het punt waar je een stoploss plaatst of tenminste een alert.

Als het punt waar je de stoploss plaatst hebt bepaald weet je exact wat je verlies zal zijn op het moment dat je trade deze kant opgaat en je stoploss de trade sluit met een beperkt verlies. Dit absolute bedrag is van belang om te bepalen hoeveel risico je kunt nemen als je een positie inneemt (lees verder, hieronder leg ik het je uit). Is dit bedrag te hoog, dan verlaag je de inleg, net zo lang tot dat het risico past binnen jouw strategie.

Krijg je het niet passend binnen je strategie, dan neem je geen positie in de markt.

Risico 2 – Ten opzichte van de markt

Hoe staat de markt er voor? Dit kun je bepalen enerzijds door uit te zoomen en te beginnen bij de maandelijkse candlesticks van het muntenpaar waarin je een positie wilt nemen.

Anderzijds gebruiken we de Bitcoingrafiek als indicator voor het marktsentiment. Voor de meeste cryptocurrencies is Bitcoin leading. In de Masterclass identificeren we de druk in de markt (neerwaarts, opwaarts, zijwaarts).

Wil je een long positie innemen, maar Bitcoin geeft een neerwaartse druk aan in zijn grafiek, dan moet je je afvragen of je deze positie wel wilt nemen. Vertelt je volledige analyse (inclusief de uitkomsten van alle vier de risico’s die ik hier beschrijf) aan dat je best nog de positie kunt nemen, maar dan wel gematigd, dan kun je besluiten je positiegrootte van de trade te verlagen.

Is dit voldoende duidelijk?

Risico 3 – Ten opzichte van jouw lopende trades

Heel belangrijk is het risico van de trades die je hebt lopen te bekijken en hiermee te bepalen hoe het zich verhoudt tot de trade die je wilt gaan plaatsen.

Als je goed bezig bent dan heb je van al jouw trades vooraf het risico berekend en dit netjes opgenomen in je tradejournaal.

Je pakt dus dit tradejournaal erbij en controleert in de technische analyse die je hebt gemaakt of er iets is gewijzigd. Daarmee bedoel ik te zeggen dat op het moment dat jij een trade hebt geplaatst er iedere dag nieuwe candles bijkomen in de daily candlestick grafiek.

Nieuwe candles = nieuwe informatie.

Je kunt bij al je lopende trades kijken wat er is gebeurd met het marktsentiment. Is er veel neerwaartse druk ontstaan, of blijft de huidige trade lekker lopen volgens plan?

Ook hier geld dat als je een long positie wilt innemen, maar van twee lopende trades is de neerwaartse druk toegenomen, dan wil je wellicht nog even wachten. Of wellicht kun je de positie wel nemen, maar verlaag je de positiegrootte.

Een ander punt bij de lopende trade is als een of meerdere trades een of meerdere targets heeft gehaald. Is dit het geval, dan wijzigt ook het risico van de betreffende trades. Logischerwijs wordt dit risico dan kleiner.

Het kan zijn dat je een stoploss met de prijs mee hebt verplaatst (Trailing Stoploss). In dat geval pas je de informatie in je tradejournaal aan (uiteraard deed je dit al netjes) en zie je ook hier het risico in je portefeuille veranderen. Dit wordt minder.

Dat brengt mij gelijk op het vierde en laatste risico waar veel beginnende, maar zelfs ook gevorderde traders geen rekening mee houden.

Risico 4 – Ten opzichte van je volledige trading portefeuille

Voor dit risico hanteer ik de 2% en 6% regel. Er is één uitzondering en dat is als we in de bullmarkt of in een bull run zitten. Dan wil ik deze regel nog wel eens loslaten, omdat ik anders een dief van mijn eigen portemonnee ben. Voor nu ga ik daar even niet van uit.

Wat betekend de 2% in deze regel?

Bij risico 1, hierboven beschreven, heb je uitgerekend wat je risico in de positie die je wilt nemen als absoluut bedrag (dus niet het percentage). Dit absolute bedrag mag niet meer zijn dan 2% van je volledige trading budget. Is het dat wel, dan verlaag je de positiegrootte zodat het binnen deze marge valt.

Volg je me nog?

Wat betekend de 6% in deze regel?

De 6% is tweeledig. Ten eerste: het totaal aan risico dat je hebt lopen in alle trades bij elkaar opgeteld (absoluut bedrag) mag niet meer bedragen dan 6% van je volledige trading budget. Op deze manier bescherm je je portefeuille tegen grote tegenslagen.

Ten tweede: Loop je in een periode van 1 maand klappen op die gezamenlijk voor een verlies zorgen van 6% of meer van je volledige trading budget dan trap je resoluut op de rem en plaats je geen enkele trade meer.

Je dient nu te onderzoeken wat de oorzaak is geweest van dit verlies en stappen te bepalen hoe je dit in de toekomst gaat voorkomen. Wellicht toch een beetje FOMO, of niet goed naar de vier risico’s gekeken die ik hier heb beschreven.

Misschien houdt je wel helemaal geen tradejournaal bij en kom je er nu achter hoe onverstandig dat is. Maar uiteraard geldt dat niet voor jou. Je bent serieus voor wat betreft consistent traden en immers al onderaan dit artikel aangekomen. Dus jij gebruikt een tradejournaal 👊🏻.

Wist je dat er een gratis template van een tradejournaal te downloaden is in de gratis basiscursus crypto traden? Je hoeft alleen even een account aan te maken (vergeet niet 2FA in te stellen na het aanmaken van je account, anders verlies je na 10 dagen de toegang tot de site) en dan onder alle trainingen te zoeken naar de Basiscursus Crypto Traden. Deze kun je direct starten.

En dan nu: zelf toepassen!

Nu weet je welke vier risico’s belangrijk zijn om te bepalen nog voordat je een positie inneemt. Tenminste als je traden ziet als iets voor de lange termijn en niet als iets om even leuk te spelen en mee te gokken.

Wat we doen in de Masterclass Stressvrij traden is het vinden van zoveel mogelijk ‘voordelen’ in de markt om op deze manier de kans op verliezen zo klein mogelijk te maken. En mochten we dan toch verliezen (wat iedere trader doet en er gewoon bij hoort) dan doen we dat op een gestructureerde en verantwoorde wijze. We zijn continue in control!

Zoek je begeleiding hierin, dan kan ik je via het programma De Masterclass Stressvrij Traden heel goed helpen. Drie maanden lang ben ik jouw mentor, hebben we meerdere malen per week contact, zowel live als digitaal en leer ik je heel gestructureerd, stap voor stap zelfstandig, consistent en stressvrij traden!

Omdat de masterclass niet voor iedereen is weggelegd plannen we eerst een intakegesprek. Wil je hier graag van deel uitmaken, plan dan nu een call!

Meer informatie of het boeken van een call, klik op de knop hieronder:

Download hier mijn gratis e-books

Related Articles

Reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *