Belastingdienst en Cryptocurrency

belastingaangifte bitcoin en cryptocurrency

Belastingaangifte Cryptocurrency in Nederland

Cryptocurrency of cryptovaluta zijn digitale ruilmiddelen waar geen (officiële) centrale tegenpartij, zoals een bank, aan te pas komt. Er zijn inmiddels ontzettend veel verschillende cryptomunten, meer dan 10.000. Achter elke munt zit een doel en een bedrijf. De belastingaangifte cryptocurrency ben je zelf verantwoordelijk voor. 

De cryptovaluta kun je verhandelen en beleggers kunnen er op speculeren, nat zoals bij de traditionele valuta’s zoals de Dollar en de Euro. Het verhandelen van cryptocurrencies vindt doorgaans plaats op een zogenoemd omwisselplatform, de Exchange. Daar kun je tegen betaling cryptovaluta aankopen of omwisselen tegen regulier geld of andere cryptovaluta.

Er zijn ook andere manieren om cryptovaluta te verwerven. Voorbeelden hiervan zijn mining en farming.

Ik krijg regelmatig de vraag of je ook vanuit je bv kunt handelen. Uiteraard, dat kan… Als je liever 15% of 25,8% belasting betaald ipv 5,69%…  Dit zijn de percentages van 2022. 

Belasting in 2022

  • Box 3 inkomen voor beleggingen betaald 5,69% belasting
  • Vennootschapsbelasting winst t/m €395.000 is 15%
  • Vennootschapsbelasting winst vanaf €395.000 is 25,8%

Je bent zelf verantwoordelijk voor het correct doen van aangifte, logisch en dat geldt ook voor cryptocurrency. Hoe je aangifte moet doen van cryptocurrencies hangt af van je situatie.

Hieronder vind je een aantal situaties beschreven over de belastingaangifte cryptocurrency. Het is heel erg belangrijk dat je voor de juiste informatie de website van de belastingdienst zelf checkt of contact opneemt met jouw belastingadviseur als iets je niet helemaal duidelijk is.

Situaties Belastingaangifte Cryptocurrency

Als je als particulier crypto bezit dan behoren deze crypto tot je bezittingen die je opgeeft in box 3. De peildatum is 1 januari. Je logt dan in op alle exchanges of andere wallets die je hebt en telt de crypto bij elkaar op. Het bedrag dat je dan op 1 januari hebt geef je op bij de belasting dient. 

Oja, je dient nog wel even alles om te rekenen naar Euro’s met de koerst die op de peildatum gold.

Mocht je minen of farmen dan heb je ook kosten. Bij minen zijn deze kosten vaak hoog. Mocht het jou toch lukken om de baten toch hoger te laten zijn dan de lasten, dan moet je de inkomsten opgeven in je aangifte (alleen als je dus winst maakt).

Hals je handelt in crypto is dat vergelijkbaar met forex, handelen met gewone valuta zoals de Japanse Yen of de Engelse Pond. Je bent dan aan het beleggen en speculeert op koerswinst. Nu hoef je de opbrengst van het handelen niet aan te geven. Als je bovenop je beleggingsactiviteiten nog extra arbeid verricht is dat anders. Dan moet je deze inkomsten wel aangeven. Met alleen handelen dus niet, dan geef je bij je jaarlijkse aangifte de crypto dus op als bezittingen en valt het in box 3. 

Heel simpel, je moet het omrekenen in Euro’s en het omgerekende bedrag reken je tot je omzet. 

Bij het omwisselen van crypto maak je winst of verlies en neem je op in je winst- en verliesrekening. Heb je op de balansdatum nog crypto? Dan waardeer je deze op kostprijs of lagere marktwaarde.

Koop je als ondernemer crypto dan horen deze alleen tot je ondernemingsvermogen als je de aankoop doet binnen de normale bedrijfsuitoefening. In ALLE andere gevallen hoort de aankoop tot je privévermogen en geef je aan in box 3.

 

Prima, maar wel even omrekenen in Euro’s en bij de BTW aangifte het bedrag in Euro’s opgeven. 

Als je bv voor diensten of levering wordt betaald in crypto dan moet je deze crypto omrekenen in Euro’s. Het omgerekende bedrag reken je tot je omzet. 

Bij het omwisselen van de crypto kan de bv winst of verlies maken en dat zie je terug om he winst- en verliesrekening. 

Bezit de bv op de balansdatum crypto? Dan waarde je deze op kostprijs of lagere marktwaarde.

Een bv drijft met haar hele vermogen een onderneming. Dat betekend dat zowel minen, farmen en de aan- en verkoop van crypto zich afspelen binnen de onderneming. De resultaten van het minen, farmen en/of aan- en verkoop komen daardoor tot uitdrukking in de winst- en verliesrekening. Wel even omrekenen…

In 10 weken leer ik jou zelfstandig, veilig en consistent te traden! Boek nu een call!

Related Articles

Begrippenlijst bij Traden

Accumulatie Altcoin Alle cryptocurrencies die naast bitcoin (BTC) bestaan. Het woord altcoin of alts staat voor alternatieve cryptocurrency. Area of Value Zie: Gebied van waarde Asset Een…

Wat is BitTube?

BitTube streeft ernaar, net als een aantal andere blockchain-projecten, om dè “Bitcoin YouTube” te worden, of wat je het gedecentraliseerde, door cryptocurrency aangedreven YouTube-alternatief zou…

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Agenda

loading gif

Beschikbare Coupon

X