Continuatiepatronen en omkeerpatronen

pijl van ijs omhoog

Onderstaand artikel over continuatiepatronen en omkeerpatronen gaat over hoe ik het op dit moment interpreteer. Dit artikel bevat geen advies. Het risico om snel geld te verliezen is groot vanwege de volatiliteit van (crypto)valuta of effecten. U moet zich afvragen of u begrijpt hoe de (crypto)valuta of de effecten waarin u handelt werken en of u zich het grote risico kunt veroorloven om uw geld te verliezen. Lees de disclaimer.

Zoals eerder vermeld op deze website bestaan candle stick patronen uit een reeks candle sticks achter elkaar geplaatst zodat zij een patroon vormen. Er zijn twee type patronen, te weten continuatiepatronen en omkeerpatronen (continuation and reversal patterns).

De vijf meest gebruikte omkeerpatronen zijn: de head and shoulders, tripple tops en bottoms, double tops en bottoms, spike (of V) tops en bottoms en het rounding (of saucer) patroon. Onder de continuatiepatronen zal ik in ieder geval de triangles, flags, pennants, wedges en rectangles beschrijven. Voor mij zeer waardevolle patronen die ik dagelijks in mijn technische analyse gebruik.

Continuatiepatronen

Een continuatiepatroon (voortgangspatronen, vervolgpatronen en voortzettingspatronen) geeft alleen maar aan dat zijwaartse prijsactie niets meer is dan een pauze in de huidige trend. De volgende beweging zal in de zelfde richting zijn als de trend die voorafging aan het patroon dat zich heeft gevormd. Dit in tegenstelling tot de omkeerpatronen. Een ander groot verschil tussen continuatiepatronen en omkeerpatronen is dat continuatiepatronen vaak korter van duur zijn. uiteraard zijn er altijd uitzonderingen.

Driehoeken zijn meestal continuatiepatronen, maar werken soms als omkeerpatronen. Hoewel driehoeken meestal als middellange termijn patronen worden beschouwd, ontstaan ze ze af en toe ook op langetermijngrafieken en krijgen ze een belangrijke betekenis aangaande de trend.

Omkeerpatronen

Er zijn een aantal belangrijke punten die ik in overweging neem voordat ik een omkeerpatroon gebruik in mijn technische analyse. Er dient een duidelijke trend aanwezig te zijn, anders valt er niks om te keren. Het eerste signaal van een omkerende trend is meestal het doorbreken van een belangrijke trendlijn. Vervolgens als er zich een omkeerpatroon vormt dan kunnen we stellen dat hoe groter het patroon, hoe groter de volgende beweging.

Patronen die zich vormen met toppen zijn meestal korter van duur en meer volatiel. Patronen die zich vormen met bodems duren doorgaans langer, maar minder volatiel. Bodems hebben vaak kleinere prijsverschillen en doen er langer over om zich te vormen. De meest voorkomende omkeerpatronen zijn de head en shoulders een de double top of bottom.

Volume

Het volume is een belangrijke bevestigende factor bij de voltooiing van een patroon. De voltooiing van elk patroon zou gepaard moeten gaan met een merkbare toename van het volume. In de vroege stadia van een trendomkering is volume echter niet zo belangrijk bij markttoppen. Markten hebben een gewoonte om naar beneden te vallen “door hun eigen gewicht”, zodra er een bearbeweging op gang komt. Uiteraard zie ik graag een toename van de handelsactiviteit (het volume) als de prijzen dalen, maar dit is niet kritisch.

Bij bodems is volume in mijn ogen absoluut noodzakelijk. Als het volume geen significante stijging vertoont tijdens de opwaartse prijsuitbraak, moet naar mijn mening het hele prijspatroon in twijfel worden getrokken.

Voorbeelden

Hieronder vind je op de meest eenvoudige manier de continuatiepatronen en omkeerpatronen met de koop en verkoopmomenten, zoals ik deze toepas. Bij deze tekeningen ben ik uitgegaan van een bullish market. Voor een bearish market gebruik ik dezelfde modellen, echter omgekeerd.

Alle meest gebruikte en belangrijke continuatie en omkeerpatronen handig op één pagina. Sla deze pagina op in je favorieten, zodat je deze tijdens het traden er makkelijk bij kunt pakken.

Continuatiepatronen uitgetekend

Continuatiepatroon bull flag

Continuatiepatroon bull pennant

Continuatiepatroon oplopende driehoek

Continuatiepatroon symmetrische driehoek

Continuatiepatroon measured move up

Continuatiepatroon 3 rising valleys

Continuatiepatroon kop met oortje

Continuatiepatroon oplopende schelp

Omkeerpatronen

Omkeerpatroon head and shoulders

Omkeerpatroon dubbel bodems

Omkeerpatroon bodems rechthoek

Omkeerpatroon diamant bodems

Je bent nu weer een stapje verder met het uitlezen van candlesticks en de patronen die zij kunnen vormen. Als je er serieus mee aan de slag gaat wordt het zien van de patronen een gewoonte. Je hoeft ze niet eens meer te tekenen, maar ziet ze in een oogopslag.

Ik wens je heel veel succes! 👊🏻

Fabian

Vond je het een leuk artikel? Geef het dan een like of deel het!

Is nog iets onduidelijk? Laat het mij weten in een reactie hieronder.

In 10 weken leer ik jou zelfstandig, veilig en consistent te traden! Boek nu een call!

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. hoi
    bij Continuatiepatronen en omkeerpatronen om deze te kunnen vinden, welke timeframe is hier ideaal voor?
    super interessante artikels die je hier neerzet!