Cryptocurrency scams herkennen en voorkomen: zo blijf je veilig
Cryptocurrency scams herkennen en vermijden: blijf veilig online
Als iets met geld te maken heeft, zullen er altijd mensen zijn die proberen je te bedriegen… Helaas… Cryptocurrency is hier geen uitzondering op. Net zoals criminelen proberen je bankgegevens te stelen of frauduleuze betalingen te doen met je creditcard, zijn er ook scammers die uit zijn op jouw crypto. Maar goed nieuws: als je weet waar je op moet letten, kun je jezelf een hoop ellende besparen.
Dus, laten we samen eens kijken naar de meest voorkomende vormen van cryptocurrency scams, hoe je ze kunt herkennen, en vooral: hoe je ervoor zorgt dat je er niet in trapt. Want je bent tenslotte geen easy target, toch? 😎
Soorten cryptocurrency scams
Onder de crypto scams zijn er twee hoofdcategorieën:
- Toegang krijgen tot jouw digitale wallet of privégegevens
Scammers proberen je inloggegevens of beveiligingscodes te bemachtigen, zodat ze bij jouw digitale wallet kunnen. Soms proberen ze zelfs fysieke toegang tot je apparaten te krijgen, zoals je laptop of telefoon. Het klinkt eng, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je dit voorkomen. - Je laten betalen of crypto overmaken
Hier proberen ze je te misleiden om cryptocurrency direct naar hen over te maken. Dit kan door zich voor te doen als iemand anders of door je te lokken met een ‘onweerstaanbaar’ investeringsvoorstel.
Social engineering fraude: denk twee keer na
Bij social engineering scams worden slimme trucjes gebruikt om jouw vertrouwen te winnen. Misschien doet iemand zich voor als een vertrouwde bron, zoals een overheidsinstantie, techsupport, een vriend of collega. Hoe lang ze ook nodig hebben, ze zullen niet stoppen totdat ze jouw vertrouwen hebben.
Een belangrijke vuistregel: vraag jezelf altijd af waarom iemand om je privégegevens vraagt, vooral als het om crypto gaat. Niemand zou zomaar je private keys nodig moeten hebben.
Romance scams: liefde doet pijn… in je wallet
Ja, zelfs op datingsites moet je uitkijken voor scammers. Wat begint als een online romance kan snel veranderen in een ‘lucratieve’ cryptokans. Zodra je denkt dat je je soulmate hebt gevonden, vragen ze je of je in hun geweldige cryptoinvestering wilt stappen. Niet doen! 😬
Fun fact: in 2022 verloren slachtoffers wereldwijd meer dan $735 miljoen aan romance scams. Jij uiteraard niet!
Imposters en neppe giveaways
Een ander trucje dat vaak wordt gebruikt, is zich voordoen als beroemdheden of cryptoinfluencers. Deze scammers beloven je dat ze je crypto zullen verdubbelen als je het naar hen stuurt. Spoiler alert: je ziet je geld nooit meer terug.
Social media is een populaire plek voor dit soort oplichting. Een goed uitziend account met een verleidelijk aanbod kan je in de val lokken. Vertrouw nooit op het idee van “te mooi om waar te zijn.” Want ja, dat is het meestal ook.
Check ook altijd op de originele website van een influencer (als deze beschikbaar is) of een bedrijf naar de Social Media links, zo zie je of je met de originele persoon te maken hebt. Ale mijn Social Media accounts staan op mijn website. Ik gebruik geen andere accounts!
Phishing: de klassieke val
Phishing scams zijn één van de meest voorkomende methoden. Hierbij sturen oplichters een e-mail of bericht met een link naar een nepwebsite, waar ze je vragen om je private keys of andere gevoelige gegevens in te voeren. Zodra je dat doet, is het game over voor je crypto. 🕵️♂️
De FBI meldde dat in 2022 meer dan 300.000 mensen slachtoffer werden van phishing, waarbij miljoenen dollars verloren gingen. Kijk dus altijd goed naar de URL van websites voordat je inlogt!
Zwarte mail en afpersing
Afpersing is een ander populair middel voor scammers. Ze dreigen bijvoorbeeld gevoelige informatie over je te openbaren, tenzij je ze je cryptosleutels of geld geeft. Trap er niet in. Dit is pure oplichting en je kunt het rapporteren bij de politie.
Fake investeringskansen
Heb je ooit gehoord van een gegarandeerde winst? Dat zou je direct moeten stoppen en even nadenken. Niets in het leven is gegarandeerd, zeker niet als het om crypto gaat. Er zijn talloze websites die beloven dat je snel rijk kunt worden, maar uiteindelijk raak je alleen maar geld kwijt.
Zelfs bekende namen in de cryptowereld kunnen je soms bedriegen, zoals het beruchte geval van FTX, geleid door Sam Bankman-Fried. Dit toont aan hoe belangrijk het is om goed je huiswerk te doen voordat je ergens in investeert.
ICO’s en NFT scams
Initial Coin Offerings (ICO’s) en Non-Fungible Tokens (NFT’s) zijn de nieuwste methoden die scammers gebruiken om aan je geld te komen. Soms maken ze nepwebsites en vragen ze je crypto te storten in een wallet die zij beheren. Andere keren is het hele project zelf één grote oplichterij. Zorg ervoor dat je altijd goed onderzoek doet voordat je in een project stapt.
Hoe herken je cryptocurrency scams?
Er zijn een aantal signalen waaraan je scams kunt herkennen. Hier zijn een paar tips om veilig te blijven:
- Lees het whitepaper: Elk legitiem cryptoproject heeft een whitepaper waarin alles wordt uitgelegd, van de technologie tot de doelen van het project. Als het whitepaper vaag of slecht geschreven is, blijf dan weg.
- Check het team: Zijn de teamleden bekend in de community? Kun je hun werk vinden op platforms zoals GitHub of LinkedIn? Als je weinig tot geen informatie kunt vinden, is het waarschijnlijk een scam.
- Gratis crypto? Denk twee keer na als iemand je “gratis” munten aanbiedt.
- Te veel hype: Veel legitieme cryptoprojecten beginnen bescheiden en hebben geen enorme marketingbudgetten. Als een project te veel zichzelf aanprijst en beroemdheden inschakelt, wees dan op je hoede.
Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt?
Gelukkig kun je met een paar simpele maatregelen voorkomen dat je in een scam trapt:
- Geef nooit je private keys aan iemand.
- Wees op je hoede voor bedrijven die “gegarandeerde” winsten beloven.
- Beantwoord geen berichten van onbekende personen die zeggen dat ze je crypto kunnen laten groeien.
- Ga nooit in op berichten van “beroemdheden” die je vragen om geld.
- Let op bij online dating, vooral als er financiële vragen worden gesteld.
- Vertrouw geen e-mails of sms’jes van bedrijven die zeggen dat je account bevroren is.
- Lees goed de URL’s, nep URL lijken er soms op, maar zijn net iets anders
- Kijk bij alle Social Media, inclusief WhatsApp en Telegram, goed of het allemaal klopt. Mijn account is ook al een aantal keer gekopieerd en ze gebruiken gewoon mijn foto en domeinnaam etc. Bij twijfel, vraag het na bij de bron! Mijn bron: tradingdutch.com/contact Op deze pagina zie je alle originele links naar mijn social media kanalen. Staat het er niet bij, dan ben ik het dus niet en dat geldt voor andere bedrijven en influencers ook.
Hoe meld je cryptocurrency scams?
Als je slachtoffer bent geworden van een cryptocurrency scam, zijn er een aantal organisaties waar je hulp kunt zoeken:
- Je kunt aangifte doen van cybercrime bij de politie
- Gaat het om iets internationaals, dan kun je bijvoorbeeld de scam bij de FTC of de FBI melden.
- In sommige gevallen is de Amerikaanse Security en Exchange commissie de juiste partij om melding te maken.
- Je kunt ook contact opnemen met de cryptobeurs die je gebruikt om te zien of zij hulp kunnen bieden.
- En uiteraard als je het prettiger vind eerst iemand met kennis van zaken om hulp te vragen kun je mij altijd vragen je te helpen.
Conclusie: crypto scams herkennen en vermijden
Het is belangrijk om altijd alert te zijn en te weten waar je mee te maken hebt. De cryptowereld biedt talloze kansen, maar zoals met alles waar geld bij betrokken is, liggen oplichters op de loer. Door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen en goed onderzoek te doen, kun je je crypto veilig houden.
Heb je hulp nodig om je crypto veilig te beheren of wil je weten hoe je slimme investeringsbeslissingen kunt nemen? Huur een Crypto Consult in en zorg dat je altijd een stap voor blijft!
Reacties