De juiste manier om Fibonacci extensions te gebruiken

fibonacci extensions technische analyse

Onderstaand artikel gaat over hoe ik Fibonacci extensions interpreteer op dit moment en voor eigen gebruik inzet. Dit artikel bevat geen advies. Het risico om snel geld te verliezen is groot vanwege de volatiliteit van (crypto)valuta of effecten. U moet zich afvragen of u begrijpt hoe de (crypto)valuta of de effecten waarin u handelt werken en of u zich het grote risico kunt veroorloven om uw geld te verliezen. Lees de disclaimer.

Als je wilt weten hoe Fibonacci werkt, waarom de specifieke getallen 38.20, 50.00 en 61.80 als belangrijk beschouwd worden, lees dan eerst het artikel over Fibonacci retracements.

Daar vertel ik je wat het grote geheim achter Fibonacci is. Dan weet je waarom ik Fibonacci soms wel gebruik en waarom soms niet.

Op internet vind je over het algemeen twee manieren om Fibonacci extensions te tekenen. Hieronder zal ik beide manieren beschrijven en mijn mening erover geven.

Nieuwsgierig geworden?

Lees snel verder!

Manier 1: Fibonacci extensions

In het voorbeeld gebruik ik een neerwaartse trend. Ik begin met het trekken van de Fibonacci extensions op het voorgaande hoogste punt en trek het richting het laagste punt van de neerwaartse tend en weer terug naar het punt van de retracement.

Fibonacci extensions uitgetekend
Fibonacci extensions manier 1 (klik voor groot)

De lijnen die de Fibonacci extensionlevels aangeven worden gezien als de mogelijke targets waar de prijs naar toe zal gaan indien je short gaat.

Lees het uit als mogelijke weerstand-/supportlijnen.

Wordt het Fibonacci extensionlevel gerespecteerd of gaat de prijs er doorheen naar het volgende level?

Manier 2: Fibonacci extensions

In het voorbeeld gebruik ik dezelfde neerwaartse trend. Ik begin weer met het trekken van de Fibonacci extensions op het voorgaande hoogste punt en trek het opnieuw richting het laagste punt van de neerwaartse tend, maar dit keer trek ik de lijn terug naar het hoogste punt waar ik de Fibonacci extension begon.

Fibonacci extensions
Fibonacci extensions manier 2 (klik voor groot)

Welke manier gebruik ik nu?

Ik heb niet direct een voorkeur. Het is eigenlijk net zoals trendlijnen en weerstand- en supportlijnen. Deze zijn ook niet in beton gegoten. Hierbij kijk je altijd welke het beste past bij de candle stick patronen.

Er zijn wel een aantal dingen waar ik wel op let bij Fibonacci Extensions.

Bij manier 1:

Als ik de Fibonacci extensions trek, zoals beschreven bij manier 1, vind ik het belangrijk dat de Fibonacci retracement wordt gerespecteerd.

Dat wil zeggen, dat bij de derde stap van het tekenen van de Fibonacci extensions dit punt ook een Fibonacci retracement is.

Fibonacci retracement getekend
Fibonacci retracement (NIET extension) voor manier 1 (klik voor groot)
Zowel Fibonacci retracement als extension getekend
Fibonacci extension over de Fibonacci retracement heen (klik voor groot)

Bij manier 2:

De instellingen van Fibonacci retracements

Als ik manier twee zou toepassen is dat eigenlijk een verlening van wat ik met mijn retracement tool teken. De lijnen komen exact overeen.

Als ik de instellingen van mijn retracement tool open en ik zorg dat de vinkjes voor de hogere getallen ook aan staan, dan zie je dat Fibonacci extensions eigenlijk een verlening is van Fibonacci retracement.

Als ik Fibonacci extensions over de Fibonacci retracement teken zoals bij manier twee, dan zie je dat de lijnen overeenkomen.

Dus eigenlijk als je standaard deze lijnen hebt aangevinkt, hoef je de Fibonacci extensions niet meer te tekenen.

Conclusie

Fibonacci gebruik ik op het moment dat ik extra bevestiging nodig heb of als mijn technische analyse niet voldoende bevestigend is, maar het trading paar waar ik in wil handelen interessant is.

Een trading paar wordt bijvoorbeeld interessant door een gebeurtenis. Dit is een onderdeel van de fundamentele analyse, waar ik nu niet dieper op in zal gaan.

Een andere reden voor mij om Fibonacci extensions te gebruiken is op het moment dat ik onvoldoende historische gegevens tot mijn beschikking heb.

Als ik het nodig vind om Fibonacci extensionlevels te tekenen gebruik ik manier 1.

Door dat ik mijn Fibonacci retracement tool heb uitgebreid met een aantal extra lijnen, is het tekenen van Fibonacci extensions op manier twee overbodig.

Op internet zijn de meningen verdeeld. Er zijn mensen die beweren dat manier twee de enige en juiste manier is.

Dit verbaast mij, omdat de hele Fibonacci tool gebaseerd is op getallen en niet op historische prijs data.

Fibonacci werkt alleen, omdat er vele traders kijken naar dit zelfde level.

Dit geldt zowel voor manier 1 als manier 2.

Het blijft min of meer natte vinger werk. Net als een trendlijn die de een tekent over alle pieken (staarten van de candles) en de ander tekent hem over de bodies van de candles.

Het komt neer op het grote geheel. Het stapelen van mogelijkheden en marktstructuur en een hele berg ervaring!

Nu heb je geleerd wat Fibonacci extensions zijn en hoe ik ze in de praktijk toepas.

Vind je het een leuk of leerzaam artikel? Geef het dan een like! Laat een reactie achter als je opmerkingen of vragen hebt.

Ik wens je heel veel trading succes ????

Fabian

In 10 weken leer ik jou zelfstandig, veilig en consistent te traden! Boek nu een call!

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *