De trendlijn in een technische analyse II

schetsboek met trendlijn en staafdiagram

Onderstaand artikel over de trendlijn in een technische analyse deel twee gaat over hoe ik het op dit moment interpreteer. Dit artikel bevat geen advies. Het risico om snel geld te verliezen is groot vanwege de volatiliteit van (crypto)valuta of effecten. U moet zich afvragen of u begrijpt hoe de (crypto)valuta of de effecten waarin u handelt werken en of u zich het grote risico kunt veroorloven om uw geld te verliezen. Lees de disclaimer.

Wijzigen van de rol van de trendlijn in een technisch analyse

Op het moment dat de trendlijn significant doorbroken is, zie je vaak dat deze trendlijn van rol wisselt. In eerste instantie kun je de opwaartse trendlijn zien als een supportlijn, die naar significante doorbraak wijzigt in een weerstandslijn. De neerwaartse trendlijn wijzigt dan van weerstandslijn naar supportlijn. Net als bij de horizontale weerstands- en supportlijnen gebeurt dit ook bij trendlijnen.

 

support trendlijn wordt weerstand
Support wordt weerstand

Het waaierprincipe bij een trendlijn

Wanneer een trendlijn in een technische analyse doorbroken is en er ontstaat een nieuwe trendlijn die ook doorbroken wordt, zou er een derde trendlijn kunnen ontstaan. Je ziet nu een waaier in de tekening van je technische analyse. Het waaierprincipe stelt dat wanneer de derde trendlijn uit een waaier wordt doorbroken dit een valide trend omkeringssignaal is. (trend reversal)

 

waaierprincipe met trendlijnen uitgetekend
Het waaierprincipe van drie trendlijnen

 

Waarom gebeurd dit bij de derde lijn? Opvallend is hoe vaak het getal 3 een belangrijke rol speelt in de technische analyse. Neem het het getal Pi (3,14). Naast de derde lijn van het waaierprincipe heeft de bull market en de bear market vaak drie belangrijke fases. De bekendste omkeerpatronen (reversal patterns), zoals de tripple top en head and shoulders. Er zijn drie trendclassificaties, te weten major, secundairy en minor. Er zijn ook drie trendrichtingen, opwaarts, neerwaarts en zijwaarts. Bij de vervolgpatronen (continuation patterns) zien we drie typen driehoeken: de symmetrical triangle, de ascending triangle en de descending triangle. Wat de reden dan ook is, het getal drie speelt een belangrijke rol in de technische analyse.

De helling van de trendlijn

Hoe steil een trendlijn is zegt ook iets over de kracht en betrouwbaarheid van de trendlijn in de technische analyse. Doorgaans is een trendlijn van ongeveer 45° (2) het meest betrouwbaar. Er zijn zelfs technisch analisten die gewoon een 45° lijn tekenen. Een te steil stijgende trendlijn (1) geeft meestal aan dat de stijging niet lang zal duren. Een trendlijn die te plat (3) is geeft aan dat de stijging te zwak is, wat de trendlijn onbetrouwbaar maakt.

 

afbeelding van drie trendlijnen

 

De trendlijn verplaatst zich, hoe ga je daarmee om?

Het kan nodig zijn om een trendlijn bij te stellen, als de trend vertraagd of versneld. Wanneer een opwaartse trendlijn doorbroken is kan het zijn dat er een tragere trendlijn getrokken moet worden.

 

trager wordende trend in een technische analyse
De nieuwe, tragere trend teken ik met een stippellijn

Het is ook mogelijk dat de trend sterker wordt en er een steilere trendlijn getrokken moet worden. Bij een versnelling van de trend kan het mogelijk zijn dat je meerdere malen een steilere trendlijn moet trekken. Als deze steilere trendlijn weer doorbroken wordt kan de originele trend weer intact zijn. Ik laat meestal de originele trend staat als doorgetrokken streep en de nieuwe, aangepaste trendlijnen teken ik als stippellijn.

versnellende trend in een technische analyse
De nieuwe versnellende trend teken ik met een stippellijn

 

De kanaallijn in een technische analyse

De kanaallijn, ook wel retourlijn genoemd, is de lijn die je trekt in de zelfde richting als de trendlijn, maar aan de andere kant van de candle sticks. Er ontstaat dan een kanaal (channel). Soms gaat de koers heen en weer tussen deze twee lijnen, zodat er een kanaal ontstaat. Wanneer de koers in een kanaal opwaarts is en op een gegeven moment de kanaallijn niet meer wordt gehaald, duid dit op een afzwakkende trend. Als daaropvolgend ook de trendlijn significant wordt doorbroken heb je twee indicaties van een afzwakkende of zelfs omkerende trend.

de trendlijn met een kanaallijn maakt het kanaal in een technische analyse
Een kanaal in de technische analyse

 

Heb je alle artikelen over de candle sticks, patronen, weerstand, support en trendlijnen gelezen, dan heb je in een sneltreinvaart de basis tot je genomen!

Ben je ergens halverwege een van deze pagina’s geland, klik dan op de oranje knop met “Start” om bij het eerste artikel te beginnen.

Klaar voor het echte werk? Dan heb ik hier een aantal wááánzinnige boeken verzameld om uit te kiezen!

Start     

 

Ik wens je heel veel trading succes ????

Fabian

In 10 weken leer ik jou zelfstandig, veilig en consistent te traden! Boek nu een call!

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *