De trendlijn in een technische analyse

schetsboek met trendlijn en staafdiagram

Onderstaand artikel over de trendlijn in een technische analyse gaat over hoe ik het op dit moment interpreteer. Dit artikel bevat geen advies. Het risico om snel geld te verliezen is groot vanwege de volatiliteit van (crypto)valuta of effecten. U moet zich afvragen of u begrijpt hoe de (crypto)valuta of de effecten waarin u handelt werken en of u zich het grote risico kunt veroorloven om uw geld te verliezen. Lees de disclaimer.

De basis trendlijn in een technische analyse is een van de simpelste en waardevolste tools die een technisch analist kan toepassen. Een opwaartse trendlijn is een rechte lijn naar rechts omhoog die de laagste punten met elkaar verbind. Een neerwaartse trendlijn is een rechte lijn naar rechts beneden die de hoogste punten met elkaar verbind.

Correcte trendlijn in een technisch analyse

Het kan wat lastig lijken soms om de juiste trendlijn te tekenen. Doorgaans experimenteren we met meerdere lijnen totdat de juiste trendlijn duidelijk naar voren komt.

Om een opwaartse trendlijn te tekenen moeten we tenminste twee lowest lows met elkaar verbinden (1 en 3). Voor het maken van een valide trendlijn is er tenminste nog een derde low (5) nodig om de trend te bevestigen.

Sommige traders willen dat tenminste de high bij punt 2 doorbroken is (door 4) om de opwaartse trend te bevestigen. Andere traders nemen genoegen met een 50% retracement. Hier dien je jouw eigen weg in te vinden.

opwaartse trendlijn in een Technische Analyseneerwaartse trendlijn in een Technische Analyse

Trendlijn in een technische analyse gebruiken?

Wanneer een derde punt de trendlijn bevestigd en de trend is nog steeds in tact, dan kun je deze trendlijn erg goed gebruiken in je technische analyse. Bij een trend gaan we er vanuit dat de trend blijvend is tot het tegendeel is bewezen. Op deze manier is het voor de technische analist mogelijk om dips te pakken en om te zien wanneer de koers de trend doorbreekt.

In een opwaartse trend komt de corrigerende dip vlakbij de trendlijn of raakt deze zelfs aan. De trendlijn laat dus ook support zien wat je als koopsignaal kunt gebruiken. Zolang de koers de trendlijn niet doorbreekt kunnen we hem op deze manier gebruiken. Op het moment dat de trendlijn significant wordt doorbroken (9) geeft dit aan dat je alle posities dient te liquideren. Met andere woorden, als je long bent verkoop je de boel en als je short ging dan koop je de weer terug.

opwaartse doorbroken trendlijn in een Technische Analyse

Wat is significant in dit geval?

Het is altijd lastig te bepalen wanneer de koers de trendlijn significant doorbreekt, waarbij ook belangrijk is hoe krachtig de trendlijn is. Je kunt de volgende twee punten gebruiken om de zwaarte van een trendlijn te bepalen. Enerzijds bepaald het aantal keer dat een trendlijn is getest de zwaarte, daarmee bedoel ik het aantal keer dat de koers de trendlijn raakt. Een trendlijn die negen keer is getest weegt zwaarder dan een trendlijn die maar drie keer is getest. Anderzijds geldt de duur van de trendlijn als indicatie van de kracht van de trendlijn., waarbij bijvoorbeeld een trend die acht maanden intact is veel sterker is dan een trend die net drie weken loopt. Hoe krachtiger de trendlijn hoe belangrijker het doorbreken er van is.

Sommige traders houden een percentage van 3% aan. Wanneer de koers een trendlijn in een technische analyse met 3% of meer doorbreekt, is er sprake van een significantie doorbraak. Je zult voor jouzelf moeten bepalen wanneer voor jou een koers de trendlijn in een technische analyse doorbreekt, wat je leert door ervaring.

Hoe ga je om met kleine doorbrekingen van de trendlijn?

Soms wordt een trendlijn doorbroken, maar gaat de trend gewoon weer door in dezelfde richting. Moet je dan een nieuwe trendlijn trekken? Eerlijk gezegd is hier geen harde regel voor in de technische analyse. Wat ik doe: ik teken een tweede trend-stippel-lijn. De tijd zal leren of deze tweede stippellijn wordt bevestigd en er inderdaad een nieuwe trendlijn ontstaan is of dat het een kleine onderbreking was van de bestaande trend. Soms moet je een kleine onderbreking gewoon negeren en daarbij komt ervaring kijken. Het blijft een analyse, de markt is niet te voorspellen, ook al voorspellen we wat de markt doet. Met deze contradictie zul je om moeten kunnen gaan als trader. #tradersmindset.

Hieronder zie je een voorbeeld van een trendlijn in een technische analyse en het ontstaan van een nieuwe trendlijn, weergegeven als stippellijn. Deze printscreen is gemaakt op 15 september 2019. Op de Trading Dutch Discord server vind je regelmatig van deze screenshots van mijn technische analyses, zodat je eenvoudig het verloop van de technische analyse kunt zien bij een interessant cryptocurrency paar. In dit geval de Augur ($REP) tegenover Bitcoin ($BTC).

printscreen van een trendlijn in een technische analyse op Coinigy
Klik voor groot

Samenvatting trendlijn in een technische analyse

Stap 1. Zoom uit! Kijk naar de grotere trend. Ik begin vaak in de maandelijkse grafiek en kijk of ik daar al een trendlijn kan tekenen. Dan door naar de wekelijkse grafiek waar ik de trendlijn eventueel bijstel. Dan daar naar de 4-dagen of daggrafiek.

Stap 2. Hoe meer raakvlakken de trendlijn heeft (minimaal 3) hoe sterker de trend. Bij het trekken van de trendlijn maak ik gebruik van zowel de bodies als de wicks. Het is niet er als een wick boven de trendlijn uitsteekt.

Stap 3. Een trendlijn is duidelijk! Als je moet zoeken, passen en meten is het geen trendlijn. Een trendlijn is altijd een indicatie. Sta er niet te lang bij stil. De lijn is geen absoluut gegeven en kan altijd verplaatsen. Daarom als beginner: teken gewoon de lijn en ga door met je analyse. De lijn later bijstellen is geen probleem en doe vooral veel ervaring op.

Stap 4. Soms heb je een tweede parallelle lijn die loopt vlak naast de eerste trendlijn met de meeste raakvlakken die je hebt tekent. Deze tweede trendlijn loopt dan bijvoorbeeld over de wicks. Deze twee lijnen vormen samen een gebied die de trend aangeeft. Eigenlijk net als weerstand en supportlijnen, waar je ook regelmatig een gebied aangeeft, omdat de enkele lijn niet voldoende is.

Stap 5. Een trendlijn is (significant) doorbroken als de candle die het doorbreekt aan de andere kant van de lijn sluit, zodat de body aan de andere kant van de trendlijn is en het doorbreken wordt bevestigd door de opvolgende candle die deze trend voortzet. Het is alsnog belangrijk op ook op andere belangrijke punten te letten, zoals de weerstand en supportlijnen, indicatoren zoals EMA. Het is nooit een vast gegeven dat wanneer een trendlijn wordt doorbroken, dat de koers zich daar altijd aan houdt. Het geeft alleen een waarschijnlijkheid aan. Een technisch analist zoekt zoveel mogelijk waarschijnlijkheden, bullish en bearish, en telt deze bij elkaar op. Op deze manier vindt je de sterkste ‘waarschijnlijkheid’: bullish of bearish.

Ik wens je heel veel trading succes ????

Fabian

Vond je het een leuk artikel? Geef het dan een like of deel het!

Is nog iets onduidelijk? Laat het mij weten in een reactie hieronder.

In 10 weken leer ik jou zelfstandig, veilig en consistent te traden! Boek nu een call!

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *