Een inleiding op Cryptocurrency grafieken in TradingView

tradingview artikel

Als je van plan bent om te investeren in of te handelen in cryptocurrencies, dan is het essentieel om een applicatie te gebruiken om trends en prijsactie te volgen voor jouw favoriete munten. Er zijn een aantal alternatieven, maar naast Coinigy is TradingView een toonaangevend platform voor het in kaart brengen van prijsbewegingen van cryptocurrency. Het openen van een account is gratis en heeft een aantal leuke functies rechtstreeks uit de doos.

Grafiekoverzicht
Elke diagram geeft een horizontale en verticale as weer die het overeenkomstige tijdsbestek en de prijs van een munt bijhoudt. In het onderstaande voorbeeld bekijken we een dagelijks overzicht van Bitcoin geprijsd in Amerikaanse dollars met een tijdspad dat loopt van oktober 2017 tot mei 2018 voor een prijs van $ 7 110.

grafiekoverzicht

Candlestick Prijsactie
Er zijn verschillende weergaveopties voor de prijs in dit diagram. Candlesticks zijn populair omdat je als handelaar meer informatie hebt over wat kopers en verkopers tijdens op welk moment exact doen. Groene candlesticks geven een prijsstijging aan vanaf het sluiten van de vorige candlestick en rode candlesticks vice versa.

Sterke koopdruk staat bekend als bullish-prijsactie, terwijl sterke verkoopdruk meestal wordt aangeduid als bearish-prijsactie. Markten kunnen ook van tijd tot tijd zijwaarts bewegen, waar je vaak de vorming van candlesticks ziet ontstaan die vaak op kruisjes lijken. Candlesticks geven drie soorten informatie:

– Openingsprijs
– Slotkoers
– Hoge en lage prijzen voor het geselecteerde tijdsbestek

Het is aan jou om deze informatie te interpreteren bij het nemen van handelsbeslissingen. Andere diagramtypen die ook beschikbaar zijn, zijn onder meer staafdiagrammen, lijn- en areadisplays als je wat makkelijker zoekt.

Datafeed
Door op het symboolvak te klikken, het gewenste symbool in te typen en de Cryptocurrency-categorie te selecteren, kun je de datafeed wijzigen in een exchange naar keuze:

datafeed Tradingview

De datafeed voor deze grafiek is afkomstig van Bitstamp, maar houd er rekening mee dat er geen centrale prijsautoriteit is voor cryptocurrencies zoals Bitcoin. Verschillende beurzen kunnen tegen verschillende prijzen worden verhandeld, afhankelijk van vraag en aanbod.

Ken je symbolen

Crypto vs Fiat
Elke grafiek heeft 2 verschillende munten nodig om prijsacties weer te geven. In het bovenstaande voorbeeld gebruikten we Bitcoin (BTC) versus de Amerikaanse dollar (USD). Door deze samen te brengen kunnen we de BTCUSD-diagram weergeven. Dit symbool wordt vaak tussen haakjes weergegeven zoals ik hierboven heb gedaan. Een andere manier om dit te uit te leggen is te denken aan de prijs die je voor de ene munt betaald weergegeven in de andere munt. Met andere woorden: $ 7 110 voor elke 1 Bitcoin.

Je kunt dit doen met zowat elke andere populaire crypto- of fiat-valuta, zoals Ethereum en Euro (ETHEUR). Een fiat-valuta is elke papieren valuta die wordt uitgegeven door een nationale overheid of een economisch gebied, zoals de Europese Unie.

etherium euro

Crypto vs Crypto
Tot nu toe hebben we alleen cryptomunten behandeld die tegen fiat-valuta handelen, maar de cryptomarkt heeft een een hele reeks munten met de mogelijkheid ze tegen elkaar te verhandelen en er komen er nog steeds bij.

Het meest populaire crypto tot crypto-paar is de Ethereum Bitcoin (ETHBTC). Dit is het meest liquide paar in de wereld zonder fiat. Liquiditeit verwijst naar hoe gemakkelijk het is om een ​​actief op de markt deze te kopen en te verkopen. Bitcoin en Ethereum zijn momenteel de 2 grootste cryptocurrencies op de markt en hierdoor is het gemakkelijk om in en uit te stappen tijdens het handelen in ETHBTC.

Ik gebruik dit paar om een aantal tools in TradingView te verkennen.

Instrumenten van de handel

Technische indicatoren
In onderstaande ETHBTC-diagram, heb ik 2 populaire technische indicatoren toegevoegd aan het scherm om me te helpen bij het maken van beslissingen. De RSI (Relative Strength Index) en MACD-indicatoren kunnen worden toegevoegd door met de rechtermuisknop ergens in een grafiek te klikken, “Insert Indicator” te selecteren en naar de overeenkomstige tool te zoeken. Er is heel veel opties beschikbaar in de pop-up “Indicator & Strategies”, dus ik raad je aan om met een aantal opties te spelen en extra onderzoek te doen om iets te vinden dat voor jou werkt.

tools op tradingview

Het is ook raadzaam om uw werkruimte niet te overladen met indicatoren. Aan het eind van de dag gaat het erom wat de prijs doet, niet wat je indicatoren doen. Onthoud dit goed.

Teken hulpmiddelen
Links op het scherm staan ​​een aantal hulpmiddelen die kunnen worden gebruikt om op je grafiek te tekenen. Zoals je kunt zien, heb ik een aantal trend- en weerstandslijnen getekend die de richting van de prijs verduidelijken. Wat we in dit plaatje zien noemen we een bullish-prijsactie sinds 2016. Als je Ethereum had gekocht op het moment dat het live ging en tot op de dag van vandaag had aangehouden, zou je een groter rendement hebben gemaakt in vergelijking met het behouden van Bitcoin. In deze periode steeg Bitcoin 27,5 keer tegen de Amerikaanse dollar, terwijl Ethereum 450 keer steeg. Als u $ 1000 in Etherium had geïnvesteerd in september 2015, zou dat nu $ 450.000 waard zijn.

Analytics & sociaal
Op dit scherm rechts, vind je functies zoals:

– Diagram layouts – Sla voorkeuren, tekeningen en indicatoren op voor de volgende sessies
– Symbool Watchlist – Houd de dagelijkse marktbewegingen bij voor je favoriete munten
– Prijswaarschuwingen – Krijg een melding wanneer bepaalde prijsniveaus worden geraakt
– Social Trading – Chat met andere traders om een ​​idee te krijgen van het marktsentiment

analytics op tradingview

Rechtsonder in het scherm bevindt zich een nieuwspaneel om je op de hoogte te houden van de marktgebeurtenissen. Iets wat ik zelf nooit gebruik, maar voor de liefhebbers is het aanwezig. TradingView biedt een handige ‘Publish Idea‘ optie voor jouw grafiek waarmee je jezelf kunt presenteren als je prijsvoorspellingen doet. Niemand maakt de perfecte voorspellingen en of neemt de precies de juiste beslissingen, daarom is het krijgen van verschillende standpunten en opbouwende kritiek zeer waardevol voor het verbeteren van jouw proces.

publiceer idee op tradingview

Alles bij elkaar
Er zijn geen vaste regels als het gaat om in kaart brengen van TradingView of een andere applicatie. Als je het platform nuttig vindt en je kunt er in kwijt watje wenst, dan raad ik aan om een pro-abonnement af te sluiten, zodat je toegang krijgt tot de extra functies. Wanneer iets echt goed werkt en het voegt voor mij waarde toe, dan ondersteun ik de makers van de applicatie graag door middel van een abonnement.

Ik heb nog maar een heel klein tipje laten zien van wat grafieken met candlesticks je kunnen laten zien. Er is zoveel meer mogelijk en je kunt zoveel kanten op als trader. Belangrijk is dat je voor je zelf bedenkt wat voor een trader je wil zijn. Een goed boek dat je op hierbij op weg kan helpen is De Kunst van het Traden door Henk Grundmeijer en Martijn Luijckx.

Vergeet niet dat het bekijken van candlestick grafieken vrijwel altijd gepaard gaat met een gedegen technische analyse en een tradersmindset! De tijd die je besteed aan het leren van de tools en het observeren van de markt is alvast zeer goed besteed.

“The expectations of life depend upon diligence; the mechanic that would perfect his work must first sharpen his tools.”
Confucius

Dit artikel door Fabian Leferink is oorspronkelijk gepubliceerd op CoinCentral.com

In 10 weken leer ik jou zelfstandig, veilig en consistent te traden! Boek nu een call!

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *