Het grote geheim achter Fibonacci retracements en extensions

fibonacci retracements technische analyse

Onderstaand artikel gaat over hoe ik Fibonacci retracements en extensions interpreteer op dit moment en voor eigen gebruik inzet. Dit artikel bevat geen advies. Het risico om snel geld te verliezen is groot vanwege de volatiliteit van (crypto)valuta of effecten. U moet zich afvragen of u begrijpt hoe de (crypto)valuta of de effecten waarin u handelt werken en of u zich het grote risico kunt veroorloven om uw geld te verliezen. Lees de disclaimer.

Fibonacci retracements behoort tot de leading indicatoren. Fibonacci extensions kan een goede leading indicator voor targets zijn, mits een van de retracementlevels is gehonoreerd.

Snap je nog niet helemaal wat ik hiermee bedoel? Geen probleem! Lees snel verder, dan wordt het duidelijk.

Ik leg je eerst de basis uit van Fibonacci retracements en extensions, daarna leg ik uit hoe ik Fibonacci toepas in mijn eigen technische analyse.

Het toepassen is zo eenvoudig, dat iedereen het kan die de juiste tools gebruikt. Bijvoorbeeld bij TradingView of Coinigy zijn Fibonacci retracements en extensions standaard onderdeel van het tekengereedschap.

Als je verder leest leer je:

  • wat retracements zijn en hoe ze ontstaan
  • wat Fibonacci retracementlevels en extensionlevels zijn
  • hoe je Fibonacci extensions inzet om je target te bepalen

Waarom Fibonacci retracements en extensions wel werken? Omdat heel veel traders over de hele wereld gebruik maken van Fibonacci retracementlevels. Miljoenen traders kijken naar het zelfde punt. Een zogenaamde self fulfilling prophecy.

Wat is Fibonacci?

Beter gezegd, wie is Fibonacci?

Fibonacci is de bijnaam van Leonardo van Pisa. Hij heeft een rij getallen geschreven in zijn boek uit 1202, die blijkt interessante eigenschappen en verbanden te bezitten.

De rij getallen noemt men “de reeks van Fibonacci”.

De reeks van Fibonacci begint met 0 en 1 en het volgende getal is telkens de som van de voorgaande twee getallen.

0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, etc.

Wat zijn retracements?

Retracements zijn prijscorrecties van korte duur tijdens een grotere opwaartse of neerwaartse trend.

Deze prijscorrecties, van tijdelijke duur, impliceren geen wijziging van de richting van de grotere trend.

Het traden van retracements is een onderdeel de technische analyse gebruikt bij het korte(re) termijn traden.

Het grote voordeel van het traden van retracements is dat ze een kans bieden om winst te maken in de richting van de originele trend voor een betere prijs, net voor het continueren van deze trend.

Voorbeeld van retracementpunten
Retracementpunten in een opwaartse trend (klik voor groot)

Waarom ontstaan retracements?

Een opwaartse trend ontstaat doordat veel traders kopen. Hoe meer traders kopen, hoe hoger de prijs. Op een bepaald punt besluiten traders winst te pakken en door te verkopen.

Dit leidt tot een tijdelijk verkoop waardoor de markt terugtrekt en het opwaartse momentum wordt opgeschort.

Hierna pakken de initiële krachten die de trend vormden de draad weer op en zet de trend door in de originele richting. Dit noem je continuatie.

Dit gaat zo door tot dat de trend zijn einde bereikt en omkeert.

Hoe begin ik een trade in een retracement?

  1. ik ga op zoek naar een sterke opwaartse of neerwaartse trend
  2. direct na de pullback, zodra de prijs weer in de richting van de voorgaande trend gaat stap ik in ->

Hoe weet ik wanneer de markt een pullback geeft?

Door gebruik te maken van Fibonacci retracements!

Als voorbeeld gebruik ik het plaatje dat ik hierboven ook gebruikt heb en plaats ik de Fibonacci retracement van het laagste punt naar het hoogte punt bij de rode bollen.

Gewoon om even te testen waar de retracementlevels zouden uitkomen.

Laagste punt en hoogste punt in een swing van een trend
Bij de rode bollen zie ik een laagste punt en een hoogste punt in een swing van een trend (klik voor groot)

Als ik hier de Fibonacci retracement teken, dan zie je dat de eerder getekende gele bollen precies rond het 61.80 Fibonaccilevel liggen.

Trendlijn met retracement en Fibonacci uitgetekend
(klik voor groot)

Probeer zelf maar op een willekeurige grafiek met een trend!

Bij het eerste gele bolletje op de 61.80 lijn van de Fibonacci retracement zie je dat de bodies van de alle candles netje boven de lijn blijven. Alleen de staarten pieken er doorheen. Dit is het eerste signaal.

Bij het tweede gele bolletje sluit de body van de rode candle wel onder de lijn, maar dit wordt niet bevestigd door een tweede candle. Sterker nog, de tweede candle brengt de prijs direct weer boven de 61.80 lijn. Een tweede bevestiging van afwijzing van een lagere prijs.

Bij het derde gele bolletje zie je dat de neerwaartse kracht dusdanig is afgenomen dat de prijs niet eens meer onder de 61.80 lijn komt. Een duidelijke hammer bevestigd dit nogmaals.

Ook zie je duidelijk dat de prijs de gehele rit boven de trendlijn blijft.

Het vervolg van de koers is te zien op de plaatjes aan het begin van de pagina. Ik heb steeds het zelfde plaatje gebruikt.

TIP! wat je goed moet onthouden is dat 38.20, 50.00 en 61.80 de belangrijkste levels van Fibonacci zijn, waarvan de 61.80 meestal de sterkste is.

Hoe kun je een uptrend ingaan met behulp van Fibonacci retracements?

Fibonacci retracement en support lijken gerespecteerd
1. (klik voor groot)

Om een ingang te vinden in een uptrend kijk je naar waar de prijs support vindt rond een van de Fibonaccilevels.

Ik kijk alleen naar de levels 38.20, 50.00 en 61.80.

Komt de markt in de buurt van het eerste level, dan kijk je of het support krijgt. Zie plaatje rechts.

We zien dat er een suportlevel is rond de $ETH 380,-, waar ik de witte balk heb geplaatst. Ook lijkt het er op dat Fib level 38.20 wordt gerespecteerd.

Maar, zoals elk signaal in de technische analyse, het is pas een signaal als het  is bevestigd!

prijs rond Fibonacci level 61.80
2. (klik voor groot)

We zien dat het bullish signaal niet wordt bevestigd door een candle stick of een patroon.

De prijs schiet ook door Fib level 50.00 heen.

Er ontstaat een nieuwe kans rond het 61.80 level. Ook dichter bij de trendlijn.

Wat je moet weten is dat ik andere indicatoren, zoals het volume, de EMA’s en de Pivot Points Indicator heb uit geschakeld, zodat de Fibonacci retracement duidelijk is voor deze uitleg. Ook heb ik voorgaande support en extra trendlijnen verwijderd. Anders is het een wirwar van lijnen en kan ik Fibonacci retracement niet helder presenteren.

Als ik mijn technische analyse maak heb ik al deze zaken uiteraard niet verwijderd.

Fib level 61.80 gerespecteerd en bevestigd
(klik voor groot)

In mijn technische analyse stapel ik mogelijkheden. Hoe meer bevestigingen ik krijg hoe krachtiger een signaal.

In deze foto’s niet te zien, omdat ze uit staan, maar ze zijn er wel. Het is altijd aan te raden beslissingen te nemen op basis van meerdere indicatoren in plaats van een beslissing te nemen alleen gebaseerd op bijvoorbeeld Fibonacci retracements.

Op het onderste plaatje zie je dat Fib level 61.80 wordt gerespecteerd en als supportlevel optreed. Twee groene candles met lange staarten bevestigen dit. Wacht altijd tot de opvolgende candle stick is gesloten, voordat je een order plaatst.

Daarmee bedoel ik het volgende:

De rode candle stick geeft een bounce aan. De opvolgende groene candle stick bevestigd dit, op het moment dat hij gesloten is. 

Ik zou kunnen besluiten langer te wachten tot de prijs nog dichter bij andere marktstructuren komt, bijvoorbeeld de trendlijn. In dit geval gaat dat ook gebeuren. Zie eerdere plaatjes, maar dat weet je niet van te voren.

Mijn exit strategie

Heel belangrijk is het hebben van een exit strategie. Voordat ik een trade start, weet ik al wanneer ik er uit wil.

Er zijn voor mij twee soorten exit strategieën:

  1. een stoploss
  2. een target order

In een opwaartse trend plaats ik mijn stoploss 1 ATR onder het retracementlevel waar ik ben ingestapt en in een neerwaartse trend plaats ik mijn stoploss 1ATR boven het retracementlevel waar ik ben ingestapt.

Hoe bereken ik mijn target met Fibonacci extensions?

Als ik Fibonacci retracements gebruik om te bepalen waar ik de markt instap, kan ik Fibonacci extensions gebruiken om mijn targets te bepalen.

Fibonacci extensions geeft goede winstpak levels aan in de richting van de trend.

Gelijk aan Fibonacci retracement zijn de belangrijke levels voor extensions ook 38.20, 50.00 en 61.80, maar ook 100, 138.20, 150.00 en 161.80.

Er bestaat een aanzienlijke kans dat het target op de extension wordt geraakt die correspondeert met het retracementlevel.

Is het retracementlevel 61.80, dan bestaat de kans dat extensionlevel 161.80 wordt geraakt.

Het grote geheim van Fibonacci retracements en extensions

Is dat het eigenlijk alleen maar getallen zijn. Dit in tegenstelling tot andere indicatoren, zoals de moving average of de Pivot Points indicator. Deze indicatoren worden berekend op basis van historische gegevens van de prijslevels. Als input voor de indicatoren worden dan de highs, de lows en de closes gebruikt.

Bij Fibonacci is dat niet zo!

Het zijn alleen getallen.

Dit is voor mij een reden dat ik vaker kies voor andere indicatoren die ik toepas in mijn technische analyse.

Het meest waardevol vind ik de cande sticks zelf en de prijsacties. De patronen gevormd door de candle sticks en de weerstand-, support- en trendlijnen.

Ik pas Fibonnaci retracements en extensions eigenlijk alleen maar toe op het moment dat er iets in mijn technische analyse niet duidelijk is en, om wat voor reden dan ook, het muntenpaar toch interessant genoeg om in te handelen.

Bij het ontbreken van voldoende historische informatie, maar wel een goede motivatie om in het muntenpaar te handelen, wil ik ook Fibonnaci inzetten.

Zo, nu heb je geleerd wat Fibonacci retracements en extensions zijn en hoe ik ze in de praktijk toepas.

Vind je het een leuk of leerzaam artikel? Geef het dan een like! Laat een reactie achter als je opmerkingen of vragen hebt.

Ik wens je heel veel trading succes ????

Fabian

In 10 weken leer ik jou zelfstandig, veilig en consistent te traden! Boek nu een call!

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *