Hoe de EMA indicator nu echt te gebruiken?

EMA technische analyse

Onderstaand artikel gaat over hoe ik de EMA indicator interpreteer op dit moment en voor eigen gebruik inzet. Dit artikel bevat geen advies. Het risico om snel geld te verliezen is groot vanwege de volatiliteit van (crypto)valuta of effecten. U moet zich afvragen of u begrijpt hoe de (crypto)valuta of de effecten waarin u handelt werken en of u zich het grote risico kunt veroorloven om uw geld te verliezen. Lees de disclaimer

De Moving Average (EMA, SMA, WMA) is denk ik wel de meest gebruikte indicator wereldwijd. Dit is ook de reden waarom hij zo goed werkt. Het is als een self fullfilling prophecy. Nagenoeg iedere trader gebruikt de moving average en wereldwijd kijkt men op de zelfde manier naar dezelfde punten. Daarom werkt deze indicator zo goed.

Twee jaar geleden heb ik geschreven hoe ik de EMA destijds gebruikte. Inmiddels, na twee jaar testen en backtesten gebruik ik de EMA als volgt:

  1. EMA als indicator van de richting en de kracht van de trend
  2. EMA een marktstructuur op zichzelf
  3. EMA als bevestiging op mijn analyse

Maar eerst: wat geeft de MA indicator precies weer?

De moving average is een indicator dat de prijs uit het verleden neemt en hier het gemiddelde van uitrekent.

Stel je gebruikt een MA van 5.

En de prijs was bijvoorbeeld 2, 4, 5, 2, 10.

De moving average telt dit bij elkaar op = 23 en deelt het door 5, want het ging om een periode van 5. De MA is 4,6. De Exponential Moving Average (EMA) legt iets meer de nadruk op de laatste waarden dan op de eerste waarden. Dit zijn kleine nuances. Zo wordt er ook een Simple Moving Average gebruikt of een Weighted Moving Average. Het gaat maar om kleine verschillen en het is aan jou welke je voorkeur heeft. Ik ben gewend om de EMA te gebruiken.

Welke informatie over de trend geeft de EMA indicator mij?

De EMA indicator gebruik ik doorgaans om mij informatie over de trend te geven. Is de prijs boven de EMA dan lees ik dit als een opwaartse trend (bullish). Is de prijs onder de EMA dan lees ik dit als een neerwaartse trend (bearish).Feitelijk komt dit neer op logisch nadenken. Je ziet dit in een oogopslag.

Zo kan het voorkomen dat de EMA 21 neerwaarts aangeeft terwijl de EMA 200 opwaarts aangeeft aangeeft. Dit komt ook voor als je meerdere tijdframes met elkaar vergelijkt. In het hogere tijdframe, bijvoorbeeld de wekelijkse, kan de trend omhoog gaan, terwijl de trend in een lager tijdframe, bijvoorbeeld de uur grafiek, omlaag gaat.

Ik maak onderscheid uit drie verschillende trends.

  1. Sterke trend – respecteert de EMA 21 of EMA10
  2. Gezonde trend – respecteert de EMA 50
  3. Zwakke trend – respecteert de EMA 200

Loopt de prijs langs de EMA21 of zelfs langs de EMA10 dan spreek ik over een sterke trend of zelfs zeer sterke trend.

Loopt de prijs langs de EMA 50 dan spreek ik over een gezonde trend.

Loopt de prijs langs de EMA 200 dan spreek ik over een zwakke trend.

EMA 21 indicator
EMA 21, de gele lijn, geeft een sterke trend weer (klik voor groot)
EMA 50 indicator
EMA 50, de blauwe lijn, geeft een gezonde trend weer (klik voor groot)
EMA 200 indicator
EMA 200, de oranje lijn, geeft een gezonde trend weer (klik voor groot)

Goed, nu weet je meer van de moving average in het algemeen en hoe ik de EMA gebruik om mij iets te vertellen over de trend, maar…

Hoe gebruik ik de EMA indicator nu echt?

De EMA die wordt gerespecteerd is een marktstructuur

Een van de belangrijkste elementen van de technische analyse is de marktstructuur. De marktstructuur wordt onder andere aangegeven door weerstand, support en trendlijnen. De martkstructuur is een belangrijke plek in je analyse die door de prijs gerespecteerd wordt.

De EMA geeft ook een marktstructuur aan. In het plaatje hieronder zie je bij de witte cirkels waar de prijs de marktstructuur raakt.

Het maakt niet uit welke EMA je gebruikt. Ik kies de EMA die door de markt het best gerespecteert wordt. Dit is duidelijk te zien.

TIP: een marktstructuur is sterker op punten waar meerdere structuren elkaar raken. Stapelen! Bijvoorbeeld de trendlijn, weerstand en EMA indicator komen bij elkaar op een punt.

Grafiek met de EMA 50
De prijs repsecteert de EMA50. Daar waar de prijs de EMA50 raakt is de marktstructuur (klik voor groot)

Nu weet je hoe ik de EMA gebruik om martkstructuur aan te duiden. Maar dit is alleen nog maar de marktstuctuur gebaseerd op de EMA.

Hoe zet ik deze kennis in bij het traden?

De EMA indicator als bevestiging van marktstructuur

De eenvoudige uitleg is als volgt:

Daar waar de prijs de supportlijn of trendlijn raakt, is dan de afstand tussen de prijs en den EMA groot of klein? Is de afstand klein, dan wordt de marktstructuur bevestigd. (Dan wordt jouw supportlijn of trendlijn bevestigd). Is de afstand groot, dan wordt de support- of trendlijn niet bevestigd door de EMA.

Let op! De EMA is geen garantie. Het is alleen een bevestiging die je bij jouw marktstuctuur kunt optellen of niet kunt optellen.

Zonder bevestiging van de EMA kan de supportlijn nog steeds in tact blijven en met de bevestiging van de EMA kan de supportlijn nog steeds doorbroken worden.

Een voorbeeld

Een van mijn trading strategieën is pullback traden.

In onderstaande voorbeeld zie je net voor het uitbreken een symmetrische driehoek (in dit voorbeeld niet getekend, om de plaat nog enigszins overzichtelijk te houden*). De prijs breekt aan de bovenkant van de driehoek uit boven de weerstandslijn.

Ik wacht tot de prijs terug valt richting de marktstructuur waar de weerstandslijn mogelijk in support veranderd precies op de trendlijn.

De EMA, in dit geval de EMA 50, geeft mij een extra bevestiging van de mogelijkheid dat de prijs stuitert op de supportlijn en de trendlijn. Sterke marktstructuur!

Ik wacht op de bevestiging van de opvolgende candle die sluit boven de supportlijn/trendlijn. Bij het openen van de volgende candle zou mijn koopmoment kunnen zijn.

Voorbeeld van een pullbakc trading strategie
(*probeer de symmetrische driehoek eens denkbeeldig te tekenen op onderstaande grafiek) (klik voor groot)

Trendtraden langs de EMA

Er zijn traders die de strategie gebruiken om langs de EMA te traden. Zij kopen op het moment dat de prijs de EMA raakt en blijven de EMA volgen totdat de prijs de EMA doorbreekt en dit bevestigt in de andere richting van de trend. Dan stappen zij weer uit.

Ik gebruik eigenlijk altijd een combinatie. Dan kijk ik of de prijs trendlijn doorbreekt, of de supportlijn doorbreekt, of dat de prijs de EMA doorbreekt en hoe ziet dit er uit op een hoger tijdframe?

Als het goed uitkomt kun je bijvoorbeeld ook de EMA gebruiken om je stoploss te plaatsen in plaats van de weerstand-, support- of trendlijn.

Je plaatst dan jouw stoploss 1 ATR onder (long) of boven (short) het voorgaande punt waarde prijs de EMA raakt. Telkens als de prijs de EMA opnieuw raakt en de EMA blijft in tact dan ontstaat er een nieuw punt waar martkstructuur is.

Je kunt nu je stoploss 1 punt opschuiven.

Nu heb ik je een klein beetje geleerd over hoe ik de EMA Indicator onder andere gebruik. Lees hierna het artikel over hoe de EMA kunt gelijktrekken op verschillende tijdframes.

Geef het artikel een like als je het een leuk of bruikbaar artikel vindt. Laat een reactie achter als je opmerkingen of vragen hebt.

Ik wens je heel veel succes! 👊🏻

Fabian

In 10 weken leer ik jou zelfstandig, veilig en consistent te traden! Boek nu een call!

Reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *