Hoe kun je de EMA gelijktrekken op verschillende tijdframes?
Onderstaand artikel gaat over hoe je de EMA kunt gelijktrekken op verschillende tijdframes. Dit artikel bevat geen advies. Het risico om snel geld te verliezen is groot vanwege de volatiliteit van (crypto)valuta of effecten. U moet zich afvragen of u begrijpt hoe de (crypto)valuta of de effecten waarin u handelt werken en of u zich het grote risico kunt veroorloven om uw geld te verliezen. Lees de disclaimer.
Ik heb al een artikel geschreven over hoe de EMA werkt en hoe ik deze zelf gebruik.
Wil je een aantal tips over hoe ik de EMA gelijktrek op verschillende tijdframes?
Lees dan snel verder!
Verschillende tijdframes? Altijd!
In mijn stijl van traden gebruik ik verschillende tijdframes. Als ik een cryptopaar analyseer dan start ik in een hoog tijdframe, meestal het maandelijkse tijdframe.
Ik vind dat het hogere tijdframe het krachtigste is. Daarbij komt dat ik mij rustiger voel als ik mij op een hoger tijdframe met traden bezig houd.
Laten we zeggen dat ik start met mijn analyse op het maandelijkse tijdframe. Ik teken hier de support-, weerstandslijnen en trendlijnen die ik zie.
Dan switch ik naar het wekelijkse tijdframe en controleer of de lijnen hier ook goed de candlesticks raken, anders corrigeer ik dit.
Ik kijk of ik nog een support- of weerstandlijn zie mogelijk nog een trendlijn.
Ik pak de grove lijnen, omdat ik niet wil eindigen met een grafiek vol met lijnen.
Na de wekelijkse grafiek bekijk ik de 4 dagen grafiek en daarna dagelijkse grafiek.
Op deze manier krijg ik een goed beeld van de sterkste marktstructuur.
Hoe kan ik de EMA gelijktrekken op verschillende tijdframes?
Standaard heb ik de EMA 200, EMA 50 en de EMA 21 op mijn scherm aan staan. Ik pak de EMA die de prijs het beste volgt, dit is eenvoudig te zien.
Vaak kan ik de EMA 50 en de EMA 21 gebruiken als een strook of vlak.
Op het ene moment is het de EMA 50 waar de prijs het mooist langsheen loopt, stijgt de prijs sneller dan neemt de EMA 21 het over. Er is geen EMA die het beste is. Pak gewoon de EMA die er het beste uitziet. Volg je traders instinkt.
EMA gelijktrekken
Als ik op een bepaald tijdframe een EMA heb die mij een belangrijke indicatie geeft, dan wil ik deze EMA soms ook terugzien op een ander tijdframe, om zo goed mijn analyse te maken.
Alleen als ik mijn tijdframe wijzig, dan wijzigt de EMA mee en wordt opnieuw brekend op basis van het andere tijdframe.
Logisch toch?
Dan switch ik simpelweg naar mijn vorige tijdframe om de EMA daar in de gaten te houden en dan switch ik weer terug om de prijs op het andere tijdframe te monitoren.
Volg je me nog?
Een voorbeeld:
Als de EMA 21 op de daggrafiek een mooie bevestiging geeft van de trend waarin de prijs zich beweegt en ik schakel over naar het vier dagen tijdframe, dan wordt de EMA 21 opnieuw berekend op basis van vierdaagse candle sticks.
Snap je het?
Gezien het tijdframe met de vierdaagse candle sticks toch wel een van mijn favorieten is, vanwege het overzicht op een hoger niveau. Dit geeft mij rust. Traden znder stress.
Dan wil ik soms de EMA 21 van de daggrafiek zien op mijn vierdaagse grafiek, zodat ik de vierdaagse grafiek kan laten openstaan op een van mijn schermen. In zo’n geval pas ik mijn EMA 21 op de veridaagse grafiek simpelweg aan door hem door 4 te delen.
Hoe bedoel je?
Nou, het verschil tussen de daggrafiek en de vierdaagse grafiek is 4. Om dit verschil te corrigeren kun je de EMA 21 delen door 4. Dit is 5,25, maar je kunt alleen hele getallen ingeven bij de indicator, dus rond ik dit af naar 5.
Als ik de EMA 21 op de vierdaagse grafiek dan wijzig in een EMA 5, dan zie ik de EMA 21 van de daggrafiek op de vierdaagse grafiek.
Andersom?
Wil ik de EMA 21 van de vierdaagse grafiek op de daggrafiek tonen, dan wijzig ik de input van de EMA 21 in 84. Maal vier dus.
Dan stel ik op mijn daggrafiek een EMA 84 in op de daggrafiek. Dan zie ik op de daggrafiek de EMA 21 van de vierdaagse grafiek.
Ik laat de kleur van de EMA altijd het zelfde, dan zie ik om welke EMA het gaat. Ik gebruik geel voor de EMA 21, blauw voor de EMA 50 en oranje voor de EMA 200. Dit is zo ontstaan.
Nog niet helemaal duidelijk?
Hier visueel:
Omrekentabel EMA
Ik heb een handige omrekentabel gemaakt die je kunt gebruiken om de EMA van het ene tijdframe om te rekenen, zodat je hem kunt plotten in een ander tijdframe.
Je begint aan de linkerkant in de verticale kolom en kiest het tijdframe van waaruit je de EMA wilt gebruiken op een ander tijdframe.
Daarna kijk je horizontaal en zoek je het tijdframe waar je de EMA op wilt plaatsen. Waar deze twee bij elkaar komen in de tabel zie je met welk getal je de EMA kunt vermenigvuldigen of door kunt delen. Het maakt niet uit welke EMA je gebruikt.
De getallen die ik lichtgrijs heb gemaakt lijken mij niet nodig.
Vind je dit een handige tip? Wil je me dan een like geven?
Heb je nog vragen? Graag! Stel ze alsjeblieft, zodat ik mijn blog kan verbeteren.
Ik wens je heel veel succes
Fabian
Responses