Hoe ontwikkel ik een tradersmindset?

mind your head

De inhoud van dit artikel over hoe ontwikkel ik een tradersmindset is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden en bevat pertinent geen advies. Handelen in cryptocurrencies of andere beleggingsproducten brengen risico’s mee. Vraag er naar bij uw beleggingsadviseur. #disclaimer

Wat is een tradersmindset en hoe ontwikkel ik een tradersmindset? Er is geen vastgestelde definitie van een tradersmindset of hoe je deze kunt ontwikkelen. In mijn ogen is een tradersmindset een mindset die moet kunnen omgaan met tegenstrijdigheden, de wil om te blijven leren en beschikt over een ijzersterke discipline of dit aan het ontwikkelen is. Daarnaast beheerst de tradersmind hebzucht en angst. Dit zijn zeer slechte raadgevers en hierdoor laat de tradersmind zich niet leiden. De tradersmind werkt als een zakenman.

Omgaan met tegenstrijdigheden

Je gaat de markt voorspellen, maar de markt is niet te voorspellen. Miljoenen traders wereldwijd doen continu aankopen en verkopen. Niemand op de wereld, geen mens of computer, is in staat te voorspellen hoe deze miljoenen mensen zullen reageren op de markt of hoe zij denken. Toch zijn er patronen te herkennen in de technische analyse. Patronen die als sinds de eerste statistieken die ooit gemaakt zijn, te herkennen zijn. Blijkbaar werkt de psychologie van de mens telkens min of meer het zelfde en reageren we in bepaalde situaties ook het zelfde. In de technische analyse kun je deze patronen herkennen en op basis hiervan jouw beslissingen nemen. Werkt dit altijd? Nee, uiteraard niet. Daarom is het van belang dat voordat je een trade doet ook hebt bepaalt waar je niet wilt dat de markt heen gaat. Daar plaats je een stoploss.

Het klinkt eenvoudig wat ik zo in een paar regels opschrijf, maar dat is het in de verste verte niet. Traden is zeer complex, maar toch geen rocket science. Er zijn heel erg veel zaken waar je tegelijkertijd op moet letten, daarnaast zijn er nog ontzettend veel indicatoren, die elkaar regelmatig tegenspreken. Als je serieus geïnteresseerd bent om een goede trader te worden worstel je door al deze zaken heen, met kleine stapjes. Het is belangrijk voor de tradersmindset dat je de wil hebt om door alle bomen het bos te ontdekken.

Je doet het om winst te maken, maar een gegeven is dat je ook verlies gaat maken. Soms maak je keer op keer verlies en zie je jouw trading vermogen of handelsbudget behoorlijk slinken.

Traders maken verlies

Verlies maken hoort er bij. Hier moet je mee om kunnen gaan. Verlies maken is niet erg, zolang je er maar van leert. Als je terug kijkt op je trade moet je kunnen zeggen, deze trade klopt helemaal en een volgende keer doe ik het precies zo. Of je kunt zeggen, deze trade heb ik gedaan met deze bepaalde motivatie en ik zie waar ik een betere beslissing had kunnen nemen. Ik weet wat ik heb fout gedaan en deze fout maak ik de volgende keer niet meer

Om onder andere deze reden is het zo ontzettend belangrijk om een trading dagboek bij te houden, wat een onderdeel van jouw trading journaal moet zijn. Zo leer je van al je traders en wordt je gestaag beter en beter in traden.

Traden is gewoon gokken

Absoluut niet! Als je een gokker bent of gevoelig bent een gokker te worden, wordt je in mijn ogen nooit een goede trader. Gokken past niet in een tradersmindset. Gokken is zonder te kijken een verkeersweg oversteken. Steek je de verkeersweg over en je let eerst op de signalen die je krijgt (er komt veel verkeer aan of juist weinig. Het verkeer rijd traag of juist snel. Etc.) en je let op de indicatoren (stoplicht staat op rood voor het verkeer. Er lig een zebrapad. Etc.) dan ben je in staat op je relatief veilig naar de overkant te begeven. Verkeers signalen en indicatoren heb je van kinds af aan meegekregen. Geleerd van je ouders, verkeersles op school en eigen ervaring. Als je begint met traden moet je de signalen en indicatoren nog allemaal leren. Net als in het verkeer is het aan te raden dat je naast eigen ervaring het ook van anderen leert, lessen volgt en boeken over traden leest.

Het grootste verschil tussen traden en gokken is dat je bij gokken vaak je gehele inzet kwijt bent en bij traden plaats je je stoploss! Gaat de merkt de kant op die jij niet wilt dan stap je uit met een beperkt verlies. Daarnaast handel je uiteraard niet met geld dat je niet kunt missen en houd je jezelf consequent aan de 2% en 6% regel.

Discipline en de tradersmindset

Hoe ontwikkel je een tradersmindset? Een tradersmindset heeft discipline of is dit aan het ontwikkelen. Discipline kun je leren en is een van de belangrijkste zaken die hoort bij een tradersmindset. Je hebt een trading strategie ontwikkelt, jou eigen systeem. Je dient je ten aller tijden hieraan te houden! Uiteraard kun je je systeem aanpassen indien nodig, maar dat is een ander verhaal. Dat is niet waar ik het hier over heb. Je hebt de discipline om door te gaan (traden kan soms heel saai zijn) en je volgt een strak trading plan, jouw systeem. Je hebt de discipline om je te houden aan alle veiligheidsregels, zoals de stoploss en de 2% en 6% regel. Op mijn boekenpagina staat ook een boek over discipline dat je gratis kunt downloaden, The Miracle of Discipline.

hoe ontwikkel ik een tradersmindset door continue te ontwikkelen

Continue ontwikkelen

Maar hoe ontwikkel ik nou een tradersmindset? Om een tradersmindset te ontwikkelen is het belangrijk dat je blijft leren. Leren uit boeken over traden, leren door je eigen trading journaal, maar ook op andere vlakken. Het continue ontwikkelen is naar mijn mening van belang belang bij alles in het leven. Je bent er nooit te oud voor. Kennis is macht, door kennis kun je op veel vlakken presteren. Niet alleen bij het traden.

Ik denk dat het juist goed is om af te wisselen. Ben je bewust een tradersmindset aan het ontwikkelen, leer dan ook andere dingen. Iets wat jouw interesseert. Ik hou er van om motiverende boeken te lezen of te luisteren, daarom schrijf ik er ook wel eens over. Kijk voor motiverende blogs op het onderwerp motivatie rechts bovenaan. Kijk op mijn boekenpagina voor motiverende boeken.

Ik mijn drukke leven maak ik gebruik van veel kleine stukjes “vrije tijd” om deze op te vullen met motivatie en kennis. Voor tijdens het reizen heb ik een abonnement op Storitel. Al zit ik maar 10 minuten in de auto of trein, doe ik mijn oortjes in en luister ik naar boeken. Wil je een paar tips? Laat dan hieronder een bericht achter!

Hoe ontwikkel ik dus een tradersmindset?

Zoals je ziet geef ik een indirect antwoord op deze vraag. Mijn conclusie is: blijf leren over traden en blijf leren over andere zaken die jou interesseren. Train jezelf in discipline en lees motiverende boeken. Blijf continue in ontwikkeling. Train je hersenen en wellicht geef jij straks een compleet antwoord op de vraag: hoe ontwikkel ik een tradersmindset?

In 10 weken leer ik jou zelfstandig, veilig en consistent te traden! Boek nu een call!

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *