Hoe start ik met handelen in cryptocurrency?
Onderstaand artikel over handelen in cryptocurrency gaat over hoe ik het op dit moment interpreteer. Dit artikel bevat geen advies. Het risico om snel geld te verliezen is groot vanwege de volatiliteit van (crypto)valuta of effecten. U moet zich afvragen of u begrijpt hoe de (crypto)valuta of de effecten waarin u handelt werken en of u zich het grote risico kunt veroorloven om uw geld te verliezen. Lees de disclaimer.
Regelmatig krijg ik vragen over het kopen van Bitcoin of hoe je het best kunt handelen in cryptocurrency. Veelal van mensen die naast hun gewone werk en gezin geïnteresseerd zijn om een extra inkomen te genereren waarvan zij denken dat er veel potentie in zit.
De reden is omdat je vrij eenvoudig Bitcoin kunt kopen en vervolgens kunt handelen in cryptocurrency.
Hieronder heb ik de meest voorkomende vragen aan mij met antwoorden voor je op een rijtje gezet!
Heb je zelf een vraag? Stel hem gerust!
- Wat heb je nodig om Bitcoin te kopen / verkopen? Een wallet + platform of alleen een wallet?
- Hoe zet je een wallet op?
- Wat zijn de verschillen tussen wallet (betrouwbaarheid en fees)?
- Wat zijn de beste tools om te gebruiken als je gaat handelen in cryptocurrency?
- Is het mogelijk om een inkoop en verkoop strategie in te stellen die automatisch inkoopt en verkoopt op vastgestelde bedragen?
- Kun je traden volledig automatiseren?
- Hoe zet je BTC (XBT) om in USD of EUR en andersom?
- Laat je Bitcoins in je wallet staan?
Setup
1. Wat heb je nodig om Bitcoin te kopen / verkopen? Een wallet + platform of alleen een wallet?
Dit hangt helemaal af van wat je wil gaan doen. Om bitcoin te kopen heb je tenminste een wallet nodig. Wil je gaan handelen in cryptocurrency heb je een account op een platform (Exchange) nodig. Je hoeft niet perse naast een exchange account ook een wallet te hebben. Op de exchange heb je onder jouw account diverse wallets.
Mocht je betalingen in bijvoorbeeld Bitcoin willen gaan doen, dan is alleen een Exchange account niet handig. Dat gaat weer makkelijker met een wallet (app).
2. Hoe zet je een wallet op?
Dit is meestal vrij eenvoudig. Je installeert een app en volgt de instructies om een account aan te maken. Sommige wallets hebben geen app en zijn alleen online, dat betekend dat je er alleen via een browser bij kunt. Het proces is vaak het zelfde. Je registreert een account en dan heb je een basiswallet. Op het moment dat je meer rechten wilt, bijvoorbeeld om boven een bepaald bedrag Bitcoin te kunnen kopen, dan dien je vaak een legitimatie en een officieel document waaruit blijkt op welk adres je woont aan te leveren.
Als je een account hebt aangemaakt dan heb je een eigen, uniek Bitcoin wallet adres. Sommige wallets bieden meerdere currencies, zoals bijvoorbeeld Ethereum (ETH). Elke munt in jouw wallet heeft een eigen uniek adres. Dit adres is een lange code en kun je vaak ook weergeven als een QR code. Mijn bitcoin wallet code is bijvoorbeeld: 1CNkwsrZSNWnEc5FmFfCzDncY656uAUVSJ.
Dit adres gebruik je op het moment dat je geld naar je wallet wilt overmaken of iemand aan jou wil laten betalen. Zie het als je rekeningnummer.
3. Wat zijn de verschillen tussen wallet (betrouwbaarheid en fees)?
Er zijn grofweg vier type wallets:
- App
Deze installeer je eenvoudig op jouw telefoon. Voordelen zijn dat je je telefoon meestal bij je hebt. Via de camera in jouw telefoon kun je eenvoudig de QR code scannen van iemand anders met een wallet app en geld over maken. Via sommige apps kun je ook gelijk Bitcoins aanschaffen en betalen bijvoorbeeld met iDeal. - Online wallet
Hiervoor heb je altijd een browser met internettoegang nodig. Er zijn online wallets te vinden. Bij de een kun je ook gelijk Bitcoins kopen en bij de ander heb je alleen een wallet. Veel apps hebben ook online toegang tot jouw wallet. - Exchange
Als je een account aanmaakt op een exchange kun je handelen in alle op de exchange aangeboden munten. Per munt heb je een wallet beschikbaar met elk een eigen uniek adres. - Hardware wallet
Deze wallet is offline, bijvoorbeeld op een USB stick. Het nadeel is dat je niet snel bij je geld kunt, dus in mijn ogen niet geschikt voor een handelaar.
Over de betrouwbaarheid en de fees ga ik je niks vertellen. Dit verschild per applicatie/online wallet, exchange en hardware wallet en wijzigt ook nog wel eens. Er is geen centrale regulering. Regels kunnen zomaar aangepast worden door de betreffende ontwikkelaar. Je dient hiervoor je eigen onderzoek te plegen. Dit geldt ook voor de fees.
Wel ik kan ik je vertellen wat ik doe. Ik gebruik verschillende type wallets voor verschillende doeleinden.
Coinbase gebruik ik echt als wallet, omdat ik de app prettig vind en het is een van de meest bekende wallet apps. Met Coinbase kun je ook Bitcoins kopen en betalen via je bankrekening (iDEAL) of creditcard.
Wat ik belangrijk vind aan een wallet is dat het een bekende grote speler is (dit is uiteraard geen garantie) en dat ik ook vanuit mijn wallet geld terug kan storten naar mijn bankrekening. Naast Coinbase kan dat bijvoorbeeld via BitMyMoney of Bitonic, waarvan de laatste geen wallet biedt. Al deze services heb ik meerdere malen gebruikt en werken prima. Leuik om te weten is wellicht dat BitMyMoney een Nederlands bedrijf is.
TrustWallet gebruik ik voor de diversiteit aan coins die je er in kwijt kunt. Dit is handig voor bijvoorbeeld airdrops, waar ik ook veel tijd aan heb gespendeerd.
Omdat ik nu voornamelijk handelaar ben staat mijn geld over het algemeen op exchanges. Ik handel nu het meest op Binance, maar Deribit en Bitmex zijn ook bekende exchanges.
Een hardware wallet heb ik nooit gebruikt. De meest bekende en naar mijn mening verreweg de veiligste is de Ledger wallet.
Let op! Als je cryptogeld overmaakt naar een wallet, controleer de code altijd dubbel. In de meeste gevallen is het: verkeerde code, geld weg!
Tools
4. Wat zijn de beste tools om te gebruiken als je gaat handelen in cryptocurrency?
Als je echt wilt handelen in cryptocurrencies dan heb je het volgende minimaal nodig:
- Een account op een exchange
- Een tool met duidelijke grafieken en tekengereedschap
Een aparte wallet is niet perse nodig. Via Bitonic kun je Bitcoins kopen en direct naar je exhangeaccount sturen. Andersom kun je vanuit je Exchangeaccount Bitcoins via Bitonic op je bankrekening storten.
Besluit je alleen in bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum te willen handelen, zou je dat ook alleen kunnen doen met een tool (wallet) als Coinbase. In dat geval heb je geen account op een exchange nodig.
Mijn voorkeur heeft dit niet, omdat ik dat allemaal heel beperkt vind.
Naast een behoorlijke wallet gebruik ik op dit moment vooral Binance als Exchange om op te handelen en TradingView voor mijn analyses. Je kunt starten met de gratis versie van TradingView. Je merkt van zelf wanneer je tegen beperkingen aanloopt. Dan kun je besluiten om over te stappen op een betaalde versie. Ga je echt voor de technische analyse, dan gebruik je snel meer dan één indicator op een grafiek en raad ik je aan om de Pro versie te nemen.
Kijk op mijn Tools en Applicaties pagina voor een overzicht van tools die ik gebruik.
Inkoop en verkoop strategie automatiseren
5. Is het mogelijk om een inkoop en verkoop moment in te stellen dat automatisch inkoopt en verkoopt op vastgestelde bedragen?
Ja, dit is mogelijk. Op elke exchange kun je een kooporder klaar zetten die geplaatst wordt op het moment dat de koers een bepaalde prijs bereikt. Als deze kooporder dan is gesloten kun je handmatig een verkooporder instellen. Veel Exchanges bieden de mogelijkheid om een verkooporder voor je target te combineren met een stoploss. Dit noem je een OCO order.
OCO staat voor “One Canceles the Other”. Met een OCO order plaats je twee orders tegelijk. Het combineert een limit order met een stop-limit order, maar slechts één van de twee wordt uitgevoerd.
Heb je een gedegen analyse gemaakt dan kun je deze tools inzetten, zodat je niet continu achter de computer hoeft te zitten om te kopen/verkopen.
Dit noem ik semi-automatisch traden.
6. Kun je het handelen in cryptocurrency volledig automatiseren?
Jazeker! Handelen in cryptocurrency kun je automatiseren. Er zijn tradingbots die je volledig kunt instellen, zodat je volautomatisch kunt traden.
Op het moment dat je een uitgewerkte strategie hebt, een strategie die je hebt getest en gebacktest, dan kun je deze strategie in een bot “programmeren”. Een bekend en Nederlands bedrijf waar je dit kunt doen is bijvoorbeeld HaasOnline.
Het wil niet zeggen dat je het na het instellen van je bot het volledig kunt loslaten. De markt blijft veranderen. Je zult de instellingen van je bot moeten blijven monitoren.
Wil je hier meer over weten, stuur mij dan even een berichtje. Dan kan ik je in contact brengen met de juiste mensen die hier veel meer ervaring mee hebben dan ik.
Transactieproces
7. Hoe zet je BTC (XBT) om in USD of EUR en andersom?
Er zijn veel manieren om Bitcoin om te zetten naar Dollars of Euros en andersom.
Twee makkelijke manieren beschrijf ik hieronder:
Via de Coinbase wallet koop je Euro’s en betaal je met een van de beschikbare betaalmethodes, bijvoorbeeld iDeal. Dan staan er Euros in jouw Coinbase Eurowallet.
Via deze wallet kun je Euros omzetten naar bijvoorbeeld jouw Coinbase Bitcoinwallet. That’s it.
Doe je dit proces andersom dan zet je Bitcoin om naar Euro’s en kun je vanuit je Coinbase wallet een bedrag terugstorten op je bankrekening.
Een andere eenvoudige manier is aankopen of verkopen via de website van Bitonic. Bitonic biedt zelf geen wallet. Het is echt een tussenpartij.
Je kunt een kooporder aanmaken waarbij je het adres opgeeft van jouw Bitcoinwallet en je geeft op voor welk bedrag je wilt kopen.
Betalen doe ja via een van de betaalmogelijkheden, zoals iDeal en het bedrag wordt gestort op het door jouw opgegeven walletadres.
Je kunt op deze manier direct geld over maken van je bankrekening naar je Exchangeaccount.
Als je dit proces omdraait en een verkooporder aanmaakt op de website van Bitonic. Dan geef je het bedrag op dat je op je bankrekening wilt storten.
Je onvangt van Bitonic een Bitcoinadres en het exacte bedrag in Bitcoin dat je naar dat adres dient over te maken.
Zodra dit bedrag door Bitonic ontvangen is, wordt het binnen twee werkdagen op jouw bankrekening bijgeschreven.
Je hebt dus geen extra wallet nodig. Je kunt met de dienst van Bitonic bijvoorbeeld direct geld vanaf jouw Exchangeaccount naar je bankrekening storten.
8. Als je Bitcoins hebt gekocht, laat je die dan in je wallet staan?
Dat hangt er vanaf wat je precies wilt doen.
Als je alleen Bitcoins wilt kopen voor de lange termijn, ja, dan laat je ze in je wallet staan. Je kunt dan bijvoorbeeld de Ledger Wallet gebruiken.
Wil je zo af en toe meebewegen met de prijsschommelingen, dan is een Ledger Wallet niet zo handig, je kunt dan beter uit de voeten met een Coinbase wallet.
Wil je meer en echt gaan handelen door middel van bijvoorbeeld de technische analyse en ook kijken naar andere cryptomuntparen? Dan is een account op een exchange aan te raden.
Een aantal bekende exchanges zijn Binance, Deribit, BitMEX en Kraken.
Voor het maken van de technischa analyse raad ik aan ook een account te nemen bij TradingView of bij Coinigy (alleen voor cryptocurrency).
De grafieken met tekentools zijn wel beschikbaar op de Exchanges, maar vaak met beperkingen en ook veel minder inzichtelijk.
Heb je zelf nog vragen of is er iets niet helemaal duidelijk? Laat het mij weten!
Ik wens je heel veel trading succes
Fabian
Vond je het een leuk artikel? Geef het dan een like of deel het!
Je kunt hieronder ook een reactie plaatsen!
Super heldere uitleg, dankjewel!