Hoe wordt ik een consistent winstgevende trader?

pijl omhoog idee plan en actie

In onderstaand artikel over de consistent winstgevende trader beschrijf ik mijn eigen gedachten. Dit artikel bevat geen advies. Het risico om snel geld te verliezen is groot vanwege de volatiliteit van (crypto)valuta of effecten. U moet zich afvragen of u begrijpt hoe de (crypto)valuta of de effecten waarin u handelt werken en of u zich het grote risico kunt veroorloven om uw geld te verliezen. Lees de disclaimer

Je leest deze blog omdat je als trader graag consistent winstgevend wil worden. Traden is lastig en daar vergissen veel mensen zich in. Wat ik regelmatig hoor zijn traders of startende traders die graag willen traden, maar niet de hele dag achter het scherm willen zitten. Dan roepen ze “hey, ik ga ook traden, maar dan wil ik er niet de hele dag mee bezig zijn. Gewoon als de prijs laag staat in stappen en als hij weer hoger is na uitstappen. Niet dat gedoe met de technische analyse waar jij de hele dag mee bezig bent.”

Ooit ging ik hier serieus op in, ik deelde de trainingen met ze die ik had gevolgd. Maar inmiddels weet ik beter: niet serieus, zonder van mijn tijd. Wil je een consistent winstgevende trader zijn dan moet dit vak je liggen. Het moet je passie zijn, je moet het willen leren. Dit kost tijd, heel veel tijd. Leren, testen, noteren, leren, testen, noteren. Dit stopt niet meer.

Het goede nieuws is dat het wel mogelijk is voor iedereen om een consistent winstgevende trader te zijn. Ook om een trader te worden die niet de godganse dag bezig is met het maken van analyses. Dit is te leren voor iedereen en ook te doen naast je baan!

“Ja, maar hoe lang duurt dat dan”? Sommige zeggen twee jaar, anderen vertellen je vijf jaar. Er zijn traders die na tien jaar nog steeds vast zitten. Een feit is dat consistent winstgevende traders allemaal door vier fases zijn gegaan. Hoe snel je hier doorheen gaat hangt volledig van jezelf af.

Fase 1: de beginnersfase

In de eerste fase zit je vol energie en passie. Je bent er zeker van dat dit het vak is waarmee je financiële vrijheid wint. Immers is er op internet voldoende bewijs dat mensen door middel van traden miljonair zijn geworden. Jij start dit op naast je baan en hoe beter het gaat, hoe minder je gaat werken tot je uiteindelijk vervroegd met pensioen kunt.

Je volgt online trainingen, gaat naar trading seminars, leest investopedia van begin tot eind en weer opnieuw. Je barst van het zelfvertrouwen. Jij gaat dit doen! Je start met traden en hebt zelfs een paar goede winners. “Jij kunt dit”. “Zo moeilijk is het niet”. Al die verhalen dat de meeste traders verliezers zijn.. Je gaat ze het laten zien hoe het moet en als het gelukt is ga je anderen leren hoe het moet.

Win-win!

Toch?

De consistent winstgevende trader vol zelfvertrouwen

… totdat je verlies maakt. Een behoorlijk verlies! En niet een keer, maar een tweede keer, en een derde keer. Je raakt meer de de helft van je trading account kwijt.

Nu realiseer je je dat traden niet alleen maar gaat om strategie, analyses, patronen en indicatoren. Er bestaat ook nog zoiets als risico management. Iets waar je je eerst niet op wilde concentreren, want winst maken kon ook zonder risico management. Risico management kost tijd…

Dit is het moment dat je bij de tweede fase bent beland.

Tip: De beste traders en fondsbeheerders maken gemiddeld 20% tot 30% per jaar. Focus je op iets hogers dan ben je of een heel bijzonder talent of behoorlijk gedesillusioneerd.

Fase 2: Risico management

In deze fase op je pad naar een consistent winstgevende trader ben je er gedegen van bewust dat risico management een wezenlijk onderdeel is van traden. Je kunt niet zonder!

Je plaatst altijd een stoploss, je riskeert niet meer dan 2% van je totale budget aan een trade en je riskeert in totaal niet meer dan 6% van je trading budget. De zogenaamde 2% en 6% regel zit verweven in je trading plan.

In deze fase ben je je er ook van bewust wat het belang is van het bijhouden van een trading journaal. Hierdoor weet je welke fouten je hebt gemaakt bij de trades die niet goed zijn gegaan. Je journaal is een van jouw beste leermethodes.

Langzaam verdwijnen de grote verliezen, behalve wanneer je je niet aan je plan houdt. Je volgt netjes je plan, laat je niet beïnvloeden door FOMO of tips van vrienden. Je maakt zelfs een paar mooie winsten!

Toch mis je iets. Voor je gevoel ben je er nog niet. Op de een of andere manier compenseren je winnende trades niet je verliezers. Hoe kan dat nou toch?

Dit gaat zo door totdat je ineens het inzicht krijgt “Aha! Risicomanagement alleen is niet voldoende om een consistent winstgevende trader te zijn”.

Op dit moment ben je klaar voor de volgende fase.

Fase 3: Het voordeel in de markt

In het Engels wordt het een “edge” genoemd. Je hebt een voordeel in de markt nodig. Hier komt jouw trading strategie om de hoek kijken. Trade je breakouts of pullbacks. Of beide. Volg je de trend?

Jouw plan dien je stap voor stap uit te werken. Spreid je risico en werk met meerdere strategieën. Beschrijf je strategie stap voor stap. Bedenk wat er zou kunnen gebeuren in de markt en hoe jouw strategie hierop anticipeert.

Stapelen! Het stapelen van signalen is bij mij een onder deel van mijn strategie. Een pullbak naar support is een signaal, wordt deze ondersteund door het houden van de EMA en de trandlijn blijf in takt, dan heb ik al drie signalen die ik kan stapelen.

Een tweede strategie van mij is dat ik altijd begin te kijken in een hoger tijdframe. Ik begin met het tekenen van support, weerstand en trendlijnen in de maandgrafiek of de week grafiek, pas daarna schakel ik over naar de vierdaagse grafiek of de daggrafiek.

Bij het vergelijken van verschillende tijdframes stapel je ook de signalen. Dit maakt je strategie sterker.

Kijk altijd door zowel een bullish bril als door een bearish bril!

Testen! Test je strategie op historische data en zie of het werkt of niet. In deze fase zie je in dat “backtesting” van je systeem noodzakelijk is.

Uiteindelijk gebruik je 10% van wat je geleerd hebt en merk je dat er rust komt wanneer je aan het traden bent. Je kunt makkelijk afstand nemen als je een duidelijk voordeel in de markt hebt gevonden en als je na het plaatsen van je trade een stoploss hebt geplaatst.

Feitelijk hoef je nu alleen maar te monitoren en wat administratieve bij te werken als je een trade hebt gedaan.

Nu ben je klaar voor de laatste fase.

Fase 4: De manager

Net als dat je leiding geeft aan een team of aan een bedrijf, zorg je in fase vier dat je aan alle onderdelen die je hebt geleerd in voorgaande fases consequent voldoet.

Je zorgt voor meerdere inkomensbronnen. Voor het traden heb je meerdere strategieën uitgewerkt en gebacktest.

Je hebt geleerd dat je geld nodig hebt om geld te maken en dat het tijd kost om te groeien met je account. Mentaal ben je ook voorbereid. Je bent in control, laat emoties niet de overhand nemen. Verlies hoort bij traden en winst maken nog meer.

Wanneer stap je in? Aan elke eisen moet de markt voldoen?

Je beschrijft je pullback strategie of je breakout strategie helder. Je weet precies wanneer de markt doet wat je niet wilt en weet vooraf hoe je daarop anticipeert. De verschillende scenario’s heb je vooraf uitgewerkt in verschillende tijdframes.

Nu hoef je alleen maar de markt te monitoren en gepaste acties te nemen volgens je vooraf uitgewerkte plan. Ook beperk je je tot een overzichtelijk aantal trading paren of aandelen. Je denkt vooruit en bent sereen.

In fase vier van de consistent winstmakende trader is leren nog steeds niet over. Je ontwikkelt nog steeds nieuwe trading strategieën anticiperend op de veranderlijke markt en blijft geld storten op je trading account. Inmiddels ben je mentaal voorbereid op het omgaan met grotere sommen geld. Jouw trading account groeit.

En onthoudt: je bent nooit te oud of te ervaren om te leren, zelfs als je al consistent winstgevend bent.

Je kunt jouw trading vaardigheden altijd verbeteren!

Heb jij een traderstmindset?

Geef het artikel een like als je het een leuk of bruikbaar artikel vindt. Laat een reactie achter als je opmerkingen of een vraag hebt.

Ik wens je heel veel succes! 👊🏻

Fabian

In 10 weken leer ik jou zelfstandig, veilig en consistent te traden! Boek nu een call!

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *