Krown CME Expo indicator

Krown CME Expo indicator in de Bitcoingrafiek

De Krown CME Expo indicator kun je vinden in Tradingview en te gebruiken richt out of the box.

De indicator kun je plaatsen onder de leading indicatoren, met als verschil dat de indicator zich niet aanpast op de grafiek die je aan het bekijken bent.

Ik leg het uit…

Zo ziet de indicator er uit:

Krown CME Expo indicator

De kleurtjes kun je aanpassen 😉

De Krown CME Expo indicator komt van de CME Group en geeft het commitment weer van de Bitcoin Futures traders.

Je kunt hier een aantal zaken uit aflezen.

 • Blauwe lijn: Nettoposities van institutionele handelaren op CME voor Bitcoin-futures
 • Roze lijn: Nettoposities van professionele handelaren op CME voor Bitcoin-futures
 • Gele lijn: Nettoposities van detailhandelaren op CME voor Bitcoin-futures
  • Boven de middellijn impliceert Net Long
  • Onder de middellijn impliceert Net Short

Type handelaren

 • Detailhandelaren (retail traders) zijn individuele handelaren die handelen met geld van persoonlijk vermogen, in plaats van namens een instelling. Detailhandelaren zijn mensen die hun eigen geld verhandelen, maar niet voor de kost. Ze kopen of verkopen effecten voor persoonlijke rekeningen (PA).
 • Professionele handelaren zijn handelaren die handelen voor de kost
 • Institutionele handelaren zijn handelaren die handelen namen een instelling

Krown CME Expo indicator interpreteren

De Krown CME Expo indicator kun je op vele manieren interpreteren. Hieronder een paar voorbeelden zoals TradingDutch er naar kijkt.

 1. Divergentie: wanneer de posities van institutionele handelaren (blauwe lijn) beginnen te divergeren ten opzichte van prijsactie, kan dit een signaal zijn van toenemend/afnemend momentum. In het geval van “price action”, het creëren van een nieuwe high naast lagere highs in Net Institutional Trader-posities (ervan uitgaande dat de laatste netto long was), dan kan dit worden opgevat als een potentieel waarschuwingssignaal voor institutionele handelaren die winst nemen en dat er een mogelijke terugval op komst is.
 2. Wisselwerking tussen institutionele/professionele/retailhandelaren: Wanneer netto institutionele handelsposities de netto posities van detailhandelaren kruisen, kan dit worden gezien als een gedragsverandering en een vroeg waarschuwingssignaal voor een koerswijziging.
 3. Absolute waarde: Dit is op zichzelf wellicht wat minder belangrijk, maar het is waardevol om je bewust te zijn van de absolute waarde van nettoposities. Als je voor elk van de 3 lijnen de huidige nettopositie vergelijkt in relatie tot hun geschiedenis kun je ook mogelijke gedragsveranderingen identificeren.

Maarrrrr…

Er zit wel een maar aan..

Deze indicator toont geen afgedekte posities die handelaren kunnen hebben. Als een institutionele handelaar netto short is op CME, maar spot long of afgedekt long is op derivatencontracten op een andere exchange, dan wordt dat niet weergegeven in deze indicator, waardoor er een onvolledige beeld ontstaat.

Krown CME Expo indicator in de Bitcoingrafiek

Conclusie

Het is handig om deze indicator er van tijd tot tijd bij te pakken. Het kan je een beeld geven over het macro sentiment van de Bitcoinmarkt.

Bijvoorbeeld in het plaatje hierboven waar alle drie de lijnen boven de middellijn lopen, terwijl de Bitcoin prijs aan het stoeien is op een supportgebied, en besluiteloos zijwaarts beweegt.

Je kunt stellen dat het sentiment van zowel de institutionele handelaren als de professionele handelaren en de detailhandelaren long is.

In 10 weken leer ik jou zelfstandig, veilig en consistent te traden! Boek nu een call!

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *