Het grote voordeel van de MACD Indicator in trends

MACD technische analyse

Onderstaand artikel gaat over hoe ik de MACD indicator interpreteer op dit moment en voor eigen gebruik inzet. Dit artikel bevat geen advies. Het risico om snel geld te verliezen is groot vanwege de volatiliteit van (crypto)valuta of effecten. U moet zich afvragen of u begrijpt hoe de (crypto)valuta of de effecten waarin u handelt werken en of u zich het grote risico kunt veroorloven om uw geld te verliezen. Lees de disclaimer

Hoewel de MACD een lagging indicator is bij het traden op basis van de crossovers, is het weldegelijk ook een leading indicator als de MACD wordt gebruikt om momentum en de afname van momentum in de markt aan te geven. Een leading indicator is handig omdat deze waarschuwt voor wat de prijzen in de toekomst kunnen doen.

Ik heb al eerder iets geschreven over de MACD indicator, maar ik heb nooit verteld waarom ik de MACD Indicator een van de best bruikbare indicatoren vind. In deze blog geef ik je waardevolle informatie en vertel ik hoe MACD jouw trading strategie kan verbeteren.

Heb je wel eens gekocht aan het einde van een trend, net op het verkeerde moment? Lees dan verder..

Hoe weet je dat de koers van de prijs niet omkeert? In het voorbeeld hieronder zit Bitcoin / USD in een sterke opwaartse trend (1).  Maar het MACD histogram geeft een zwakte in de trend aan (2). Als de trend zwakker wordt bestaat er een kans dat de trend omkeert of een pullback geeft. Op dit moment zal ik dus niet kopen, maar bijvoorbeeld wachten op een pullback of trend reversal.

Ook is dit voor mij geen short signaal of verkoop signaal wanneer ik al in een trade zit. Ik gebruik MACD niet om koop- en verkoopsignalen te geven. Het is beter om MACD te gebruiken voor het analyseren van trends. Zit ik al in de trade dan triggert de MACD in onderstaand voorbeeld dat mogelijk het einde van de trend nabij is.

MACD Indicator in een sterke trend
Hier zien we een opwaartse trend. Zonder MACD lijkt dit een sterke opwaartse trend. Met MACD zien we dat de opwaartse trend afzwakt (klik voor groot)

Hoe werkt de MACD Indicator nu precies?

De MACD indicator maakt standaard gebruik van de inputgetallen 12, 26 en 9. Simpel gezegd, wat MACD eigenlijk doet is het vergelijken van het gemiddelde van de laatste 12 candles ten opzichte van het gemiddelde van de laatste 26 candles.

Door deze twee gemiddelden met elkaar te vergelijken krijg je een waarde die aangeeft of het gemiddelde van de laatste 12 candles zwak of sterk is ten opzichte van het gemiddelde van de laatste 26 candles.

In andere woorden: wordt de trend zwakker of wordt de trend sterker? Zou je in de foto hierboven alleen naar de candlesticks kijken, dan kun je concluderen “we zitten in een sterke opwaartse trend”. Maar als we de MACD indicator toevoegen, dan zien we dat de opwaartse trend afzwakt. Als de trend afzwakt is er een kans dat de trend omkeert of een pullback geeft.

Het histogram geeft momentum in de markt aan. Hoe hoger het histogram, hoe meer momentum. In bovenstaande grafiek neemt het momentum af.

MACD Insticator instellingen venster

Verbeter je huidige trading strategie doormiddel van de MACD Indicator

“Maar hoe kan ik de MACD indicator nu echt gebruiken”? Lees dan snel hieronder door!

Ik beschrijf drie manieren waar ik de MACD indicator voor inzet.

  1. Bevestiging van bounced op weerstand of support
  2. Aflezen van momentum
  3. Bevestiging van omkeer in trend

Bevestiging van een bounce op weerstand of support

De MACD indicator kun je gebruiken om je huidige trading strategie te verbeteren. Ik geef een voorbeeld:

De koers zit in een opwaartse trend en je wacht op een pullback, totdat de prijs het supportlevel raakt (1). In de pullback wordt er een lange rode candle gevormd (2). Deze candle geeft de mogelijkheid aan van omkeer in trend naar een nieuwe neerwaartse trend.

Nu bekijk je de MACD histogram. De neerwaartse trend, ingezet door de lange rode candles wordt in het MACD histogram weergegeven. Maar als de prijs in de buurt komt van support zie je dat de kracht van de neerwaartse trend zwakker wordt (3).

Dit is een goed teken! Als je eenmaal de zwakte in de neerwaartse trend hebt gezien, wacht je simpelweg op het juiste signaal om in te stappen. Bijvoorbeeld: een lange groene candle die sluit boven weerstand (4).

TIP: Een lange candle richting weerstand of support is doorgaans zwakker dan een serie van korte candles richting weerstand of support. 

MACD Indicator geeft zwakker wordende trend aan vlakbij support
(klik voor groot)
MACD en de lange groene candle die sluit boven weerstand
(klik voor groot)

Resultaat:

resultaat
(klik voor groot)

Momentum en de MACD Indicator

De MACD indicator geeft ook momentum aan. Hoe hoger het histogram, hoe sterker het momentum. Een sterk momentum betekend een disbalans in de kracht van de koop- of verkooprichting.

Wanneer MACD een sterk momentum aangeeft is de kans groot dat de markt omkeert. Kijk maar in bijvoorbeeld de grafiek hieronder op de momenten waar het histogram het hoogst is.

Op de momenten dat de candles van het MACD histogram hoog zijn, maakt de markt een beweging de andere kant op. Net als het afnemen van het histogram op de weerstands- of supportlijn geeft een sterk momentum richting weerstand of support ook al een mogelijke omkeer aan.

In andere woorden, het bevestigd dat waarschijnlijk weerstand of support zal houden.

Hoe ik het gebruik

  1. ik kijk voor een beweging recht op een marktstructuur (b.v. support, weerstand, trendlijn, etc.)
  2. MACD histogram geeft een sterk momentum aan
  3. afwijzing van de prijs in de vorm van candle stick patroon om mijn redenatie te bevestigen

Tip short setup: kijk voor een sterke stijging richting weerstand met een sterk bullish momentum van het MACD histogram. Zoek naar een prijsafwijzing in de vorm van een candlestickpatroon.

Tip long setup: kijk voor een sterke daling richting support met een sterk bearish momentum van het MACD histogram. Zoek naar een prijsafwijzing in de vorm van een candlestickpatroon.

Lange tijd een laag momentum

Geeft aan dat er een grote beweging in de mark aankomt. Zie je voor lange periode een histogram min of meer plat langs de nullijn, dan kun je een grote beweging in de markt verwachten. De beweging kan zowel naar boven of naar beneden gaan. En de laatste foto hierboven zie je een redelijk vlak histogram van juni tot augustus. De beweging die in augustus volgt is aanzienlijk en in dit geval bullish.

De MACD indicator is een leidende indicator

De MACD Indicator berekent niet alleen zijn gegeven gebaseerd op historische data om te laten zijn wat er op dit moment gebeurd in de grafiek, maar voorspeld ook de mogelijke verandering van richting in de trend, nog voor andere indicatoren dit doen. Hieronder de vergelijking tussen de MACD en de EMA 50 en 21 in de gele cirkels.

De MACD als leidende indicator

Nu heb ik je een klein beetje geleerd over hoe ik de MACD Indicator onder andere gebruik.

Geef het artikel een like als je het een leuk of bruikbaar artikel vindt. Laat een reactie achter als je opmerkingen of vragen hebt.

Ik wens je heel veel succes! 👊🏻

Fabian

In 10 weken leer ik jou zelfstandig, veilig en consistent te traden! Boek nu een call!

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *