MACD (Moving Average Convergence Divergence)

foto van scherm btc USDT en MACD en EMA

Onderstaande beschrijving gaat over hoe ik de MACD interpreteer op dit moment en voor eigen gebruik inzet. Dit artikel bevat geen advies. Het risico om snel geld te verliezen is groot vanwege de volatiliteit van cryptocurrency. U moet zich afvragen of u begrijpt hoe cryptocurrencies werken en of u zich het grote risico kunt veroorloven om uw geld te verliezen.

Mocht je op deze pagina geland zijn, dan wil ik je graag op de hoogte brengen van een nieuwe pagina over het gebruik van de MACD indicator.

Deze pagina is geschreven na twee jaar de MACD op verschillende manieren te hebben getest.

Nieuwsgierig? Ga dan nu naar de pagina over de MACD indicator in trends.

Samenvatting MACD

• Laat in één oogopslag de trend zien
• Gebruik ik bij de hogere tijdschema’s (1w, 1m)
• Gebruik ik in combinatie met EMA
• Ik kijk alleen naar de histogram, lijnen kunnen feitelijk weggelaten worden
• Is de trend van de histogrom omhoog en EMA trend ook -> trend van de markt ook omhoog
• Is de trend van de histogram omlaag en EMA trend ook -> trend van de markt ook omlaag
• Is de trend van de histogram het tegenovergestelde van EMA trend -> trend van de markt onbeslist
• Extra trigger wanneer de MACD candlesticks in trend wijzigen (zie onderste plaatje)

Uitleg

Deze indicator is een momentum indicator en geeft de sterkte van een trend aan. Soms geeft deze indicator een koop/verkoopsignaal af, maar dat is niet waar ik de indicator voor gebruik. Om de indicatie die wordt afgegeven door de MACD te bevestigen gebruik ik de Exponential Moving Average (EMA) met waarde 13.

De indicator bestaat uit twee lijnen, de signaallijn en de MACD-lijn, en een histogram. De MACD-lijn wordt berekend door het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 26 dagen af te trekken van het gemiddelde van de afgelopen 12 dagen. De signaallijn geeft het exponentieel gemeten gemiddelde van de afgelopen 9 dagen weer. De richting van deze lijnen geeft een signaal af, maar ook het doorkruisen van elkaar. De histogram geeft het verschil tussen beide lijnen aan. De meeste traders gebruiken de histogram, omdat deze makkelijker is af te lezen.

MACD Trend

De richting van de lijn geeft de trend aan. Gaat de lijn omhoog, is de trend positief loopt de lijn naar beneden is de trend negatief. Des te groter de afstand tussen de lijnen, des te krachtiger de trend. In de histogram kun je gewoon de candlesticks volgen en langs de candelsticks je eigen trendlijn trekken.

Ik gebruik MACD in een weekgrafiek samen met EMA. Is de trend van de MACD candlesticks omhoog en de EMA ook omhoog, dan is voor mij de trend van de munt ook omhoog. Is de trend van de MACD candlesticks omlaag en de EMA ook omlaag is voor mij de trend ook omlaag. Is de MACD trend het tegenovergesteld van de EMA trend, dan is de trend in de markt voor mij onbeslist.

Koop- / verkoopsignaal

Doorkruist de MACD-lijn opwaarts de signaallijn, dan is dit een koopsignaal. Doorkruist deze neerwaarts de signaallijn is dat een verkoopsignaal. In de histogram kun je dat zien doordat de candlestick de nullijn naar boven doorkruist (koopsignaal) of van boven naar beneden doorkruist (verkoopsignaal). Dit is niet hoe ik hem gebruik. Ik word al getriggerd wanneer de trend in de candlestick wijzigt. Dit is al voordat de MACD candlesticks de nullijn doorkruisen. (zie plaatje hieronder)

plaatje waar macd candlesticks de trend wijzigen

*Ik gebruik drie schermen. Scherm 1 weekgrafiek, om de trend te bepalen, scherm 2 daggrafiek, om te bepalen of ik long of short ga en wanneer, scherm 3 uurgrafiek, om het juiste moment te bepalen indien scherm 2 onduidelijk hierin is.

In 10 weken leer ik jou zelfstandig, veilig en consistent te traden! Boek nu een call!

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *