Moving Average (voortschrijdend gemiddelde)

Onderstaande beschrijving gaat over hoe ik de Moving Average interpreteer op dit moment en voor eigen gebruik inzet. Dit artikel bevat geen advies. Het risico om snel geld te verliezen is groot vanwege de volatiliteit van cryptocurrency. U moet zich afvragen of u begrijpt hoe cryptocurrencies werken en of u zich het grote risico kunt veroorloven om uw geld te verliezen.

Moving Average Samenvatting

• Ik gebruik EMA 13 samen met MACD in weekgrafiek om de trend te bepalen
• EMA 13 en MACD Histogram beide trends naar beneden -> bear (rood)
• EMA 13 en MACD Histogram beide trends naar boven -> bull (groen)
• EMA 13 en MACD Histogram allebei een andere kant op -> onbeslist (blauw)
• SMA 200: de koers keert op de lijn om, of bij doorbraak, breekt hij flink door.

Uitleg

Het voortschrijdend gemiddelde, zowel simpel als exponentieel, is zo’n populaire indicator dat dit gemiddelde vaak voor weerstand of ondersteuning zorgt. De indicator is zeer goed te gebruiken met andere indicatoren. Ik gebruik het exponentieel voortschrijdend gemiddelde op mijn eerste scherm* in combinatie met MACD.

De Simpel Moving Average (SMA) berekend de gemiddelde koers over een bepaalde periode. De slotkoersen over deze periode wordt bij elkaar opgeteld en gedeeld door deze periode. De meest gebruikte periode is 50 dagen of 200 dagen.

Bij de Exponentieel Moving Average tellen de laatste waarden sterker mee dan de eerste waarden. Ook hier is meest gebruikte periode 50 of 200 dagen. Je gebruikt de indicator die beschikbaar is of waar jouw voorkeur naar uitgaat. Over het algemeen lopen beide indicatoren redelijk in één lijn.

De Moving Average geeft de richting van de trend aan. Gaat de indicator omhoog is de trend positief en gaat de indicator omlaag is de trend negatief. Bij een 50 daags gemiddelde is vaak beweeglijker dan het 200 daags gemiddelde, omdat het een kortere periode beslaat.

In de weekgrafiek gaat mijn voorkeur echter uit naar de Exponentieel Moving Average over een periode van 13 dagen. Ik vind dat de indicator dan een goed beeld geeft en overeenkomt met de trend die ik zelf uitlees in de candle sticks.

Hoe ik deze indicator gebruik

1. EMA 13 met wekelijkse candle sticks

Tradingdutch impulssysteemBij het lezen van EMA 13 dagen indicator kijk ik alleen naar de richting van de trend. Ik gebruik de EMA 13 samen met de MACD Histogram in mijn eerste scherm waar ik de grafiek met de wekelijkse candle sticks toon. Loopt de trend van EMA 13 en de trend van de MACD Histogram omhoog, dan lees ik een opwaartse trend (bull) en noem ik groen. Loopt de trend van EMA 13 en de trend van de MACD Histogram omlaag, dan lees ik een neerwaartse trend (bear) en noem ik rood. Lopen de trends van de EMA 13 en de MACD Histogram in tegenovergestelde richting dan is de trend onbeslist en noem ik blauw.

voorbeeld van ema 13 en macd-h bear trend

2. EMA 50 en 200

In mijn daggrafiek heb ik standaard de Moving Average 200 indicator aan staan. (SMA). Deze lijn gebruik ik om toppen of bodems af te lezen. Omdat wereldwijd traders dezelfde instelling gebruiken, namelijk 50 of 200, komt het vaak voor dat de koers afketst op deze lijn. Om deze reden gebruik ik zelf ook deze getallen. Hoe meer beleggers deze waarden gebruiken, hoe beter het werkt.

In de grafiek hieronder kun je zien dat wanneer de koers de MA 200 doorbreekt er een flinke daling of stijging plaatsvind. Op andere punten keert de koers netjes om vlak bij de lijn.

Grafiek met de 200 daagse moving average

*Ik gebruik drie schermen. Scherm 1 weekgrafiek, om de trend te bepalen, scherm 2 daggrafiek, om te bepalen of ik long of short ga en wanneer, scherm 3 uurgrafiek, om het juiste moment te bepalen indien scherm 2 onduidelijk hierin is.

In 10 weken leer ik jou zelfstandig, veilig en consistent te traden! Boek nu een call!

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *