Pullback Trading Strategie in Vijf Stappen

Onderstaand artikel over de Pullback Trading Strategie in vijf stappen gaat over hoe ik het op dit moment interpreteer. Dit artikel bevat geen advies. Het risico om snel geld te verliezen is groot vanwege de volatiliteit van (crypto)valuta of effecten. U moet zich afvragen of u begrijpt hoe de (crypto)valuta of de effecten waarin u handelt werken en of u zich het grote risico kunt veroorloven om uw geld te verliezen. Lees de disclaimer.

De pullback trading strategie is uitermate geschikt voor de bull market die nu gaan de is. Heel simpel gezegd, de markt stijgt, je wacht tot de markt zich terug trekt, het moment dat iedereen verkoopt. Dan ga jij tegen de meute in en koop je op het moment dat de “verkooprun” op zijn einde loopt.

Klinkt goed hè?

Let op, ik ga je in vijf heldere stappen uitleggen hoe je dat kunt doen. Hoe meer ervaring je hiermee krijgt, hoe beter het gaat. Schrijf ook op wat je precies doet, gebruik het als naslag werk om je trades in de toekomst aan te scherpen. Dan ga je het echt goed leren.

De vijf stappen waarop je moet letten bij Pullback trading Strategie zijn:

  1. De trend
  2. Gebied van waarde
  3. Instapmoment
  4. Uitstappen als je verkeerd zit
  5. Uitstappen als je goed zit

Stap 1 – De Trend

Zie je een trend?

Om een pullback strategie toe te passen heb je een tend nodig, anders is het niet logisch. Voor dit artikel gaan we uit van een opwaartse trend.

Zoek naar een trend waarbij de prijs een terugtrekkende beweging maakt naar de EMA50 of meer. Hieronder een recent voorbeeld van de Bitcoin.

Het is belangrijk dat de beweging mooi en duidelijk is.

recente pullback trading strategie Bitcoin

Stap 2 – Gebied van waarde

Oftewel een Area of Value (in het Engels klikt het altijd veel mooier). Dit kan van alles zijn. Een supportlijn, een trendlijn, de EMA21, 50 of 200, PivotPoints lijnen, etc. In de technische analyse geef je zo veel mogelijk punten van waarde aan. Daar waar deze punten bij elkaar komen vormt zich een gebied van waarde.

area of valueHoe meer punten van waarde je kunt stapelen, hoe zwaarder het  gebied telt. Dan vind je een voordeel (edge) in de markt.

(Kijk altijd naar zowel bullish als bearish punten!)

Op de punten van waarde stappen mogelijk kopers in. Dat drijft de prijs vanaf dat punt weer omhoog.

Op de foto hiernaast heb ik een aantal punten van waarde aangegeven. Samen vormen zijn de Area of Value.

De witte balk geeft de supportlijn weer.

In de gele cirkel zie je de EMA50 (blauw) en hij wordt gerespecteerd door de prijs. Dat betekent dat de prijs rond deze lijn weer terug kaatst.

De trendlijn wordt ook precies rond dit punt gekraakt en als je helemaal beneden kijkt naar de MACD indicator, dan zie je dat het histogram in kracht afneemt. Het rode wordt minder en gaat uiteindelijk over in groen.

Op het moment dat de rode candles van het MACD histogram kleiner worden, dan neemt het momentum af. Dat het uiteindelijk naar groen gaat weet je op dat moment natuurlijk nog niet. Dus het afnemen van de rode candles in het MACD Histogram geeft de juiste indicatie. Bearish momentum neemt af.

Tel al deze punten bij elkaar op en je hebt je area of value.

Punt 3 – Instapmoment

Voorbeeld bullish engulfing en uitbraak

De zogenaamde Entry Trigger. Wat maakt dat je in een trade stapt?

Je hebt duidelijk een Area of Value gedefinieerd in je analyse. Nu zoek je naar signalen dat de prijs weer terug omhoog wilt.

Hoe zie je dit?

Bijvoorbeeld door een uitbraak aan de bovenkant van de neerwaartse trendlijn (de pullback) incombinatie met een bullish omkeerpatroon (bullish reversal candles). Ik heb er een aantal van deze patronen voor je beschreven, zodat je kunt zien hoe je candlesticks kunt uitlezen.

In dit voorbeeld zie je een bullish engulfing en een uitbraak van de diagonale trendlijn. Dit zou een instapmoment kunnen zijn.

Punt 4 – Uitstappen als je verkeerd zit

Waar plaats je een stoploss?

De stoploss plaats je op de plek waar jouw idee van hoe de prijs zich zal bewegen niet meer klopt. Met andere woorden, in je analyse heb je marges bepaald waartussen je verwacht dat de prijs zich zal bewegen. Beweegt de prijs buiten deze marges dan klopt je pullback trading strategie niet meer. Op deze plek plaats je een stoploss.

Om te voorkomen dat je stoploss alleen met een incidentele piek van de prijs de verkeerde kant op wordt geraakt, plaats je de stoploss altijd 1 ATR onder dit punt.

Waarom 1 ATR er onder? Om de prijs bewegingsruimte te geven!

ATR staat voor Average True Range, dit betekend: de gemiddelde bewegingsruimte van de huidige markt.

Wat je niet wilt is dat de prijs in een korte piek jouw stoploss raakt, maar vervolgens gewoon doorgaat in de richting van je target. Dat zou zonde zijn.

technische analyse van een stoploss 1 ATR onder support
klik voor groot

In het voorbeeld hierboven is de ATR gerekend vanaf de laagste piek vanuit het support gebied. Je kunt ook het laagste punt nemen vanaf de trendlijn (gele cirkel), daar 1 ATR van aftrekken en je stoploss plaatsen.

Let op! Een stoploss is geen garantie dat je een trade sluit. Als om wat voor een reden dan ook de prijs zo snel daalt, dan is er niet voldoende tijd om jouw verkoop order te ssluiten en blijf je met je trade zitten. 

Punt 5 – Uitstappen als je goed zit

Waar stap je uit als de trade loopt zoals je bedacht?

  • Aan de bovenkant van de swing
  • Bij voorgaande hoogste punt
  • Bij een Fibonacci level
  • Of het volgen van een trend (dmv het verplaatsen van je stoploss)

Swingtraden

Swingtraders maken gebruik van de ‘prijsswing’. Dat is de beweging van de prijs als een soort golf (swing) in een tunnel of baan naar boven, beneden of zijwaarts. Swingtraders kopen aan de onderkant van de baan en blijven ‘een swing’ zitten tot de prijs de bovenkant van de baan raakt waar ze weer verkopen.

Hieronder heb ik de baan getekend op de Bitcoingrafiek de we steeds gebruiken. Het is niet een hele mooie tunnel waar de prijs precies tussen blijft, maar je begrijpt het idee. Op deze foto zou dan nu het moment zijn om weer te verkopen en te wachten tot de prijs weer de onderkant van de tunnel raakt waar je weer kunt kopen.

Tunnel getekend op de bitcoingrafiek
klik voor groot

Previous High

Bij het uitstappen op de hoogte van het voorgaande hoogste punt kijk je naar de prijsgeschiedenis. Daar waar voorheen een piek is geweest en waar de markt een hoogste punt heeft gemaakt, dat is de prijs waarvoor je je huidige trade zou kunnen verkopen en je winst kunt pakken.

Bij Bitcoin is dat nu niet van toepassing, omdat de huidige prijs de ‘All Time High’ heeft gemaakt en we dus op deze hoogte geen referentie hebben.

Fibonacci Extensions

Een andere methode die je kunt gebruiken om je target te bepalen zijn de Fibonacci extensions. Eerder op dit blog is een uitgebreid artikel hierover te lezen.

Voor nu houd ik het simpel. Je tekent met de Fibonacci extension tool vanaf het laagste punt in je prijsgrafiek tot het hoogste punt waar de pullback begint, naar het einde van de pullback.

Dan zie je dat op tekening beneden het 0.618 level een mogelijk moment is om je winst te pakken.

Mogelijk uitstapmoment bij bitcoin fibonacci level 0.618

Trailing Stoploss

De laatste mogelijkheid om je trade met winst af te sluiten die ik hier bespreek is de trailing stoploss. Een trailing stoploss is een stoploss die je steeds mee verplaatst naarmate de prijs stijgt.

Je blijft zo meelopen met de trend totdat uiteindelijk je stoploss wordt geraakt.

Wil je na het lezen van de Pullback Trading Strategie in Vijf Stappen meer weten van de technische analyse of hoe ik te werk ga?

Schrijf je dan nu in voor een van mijn GRATIS webinars!

Ik wens je heel veel trading succes ????

Fabian

Als je het een leuk artikel vindt geef het dan een like of deel het!

Is nog iets onduidelijk? Laat het mij weten in een reactie hieronder.

Binnen drie maanden zelfstandig traden onder begeleiding van een Mentor? Boek nu een call!

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Agenda

Beschikbare Coupon

X