Pump en Dump groepen

pump en dump piraat

Pump en dump groepen vormen een groeiend probleem in de blockchain-arena. Een recent onderzoek uitgevoerd door onderzoekers van The Social Science Research Network (SSRN) identificeerde ongeveer 4.818 crypto pump en dump’s gedurende een periode van zes maanden tussen medio januari en begin juli 2018. Het onderzoek bestond uit een samenwerking van universiteiten in de VS, Mexico en Israël.

Het uitgebreide proces dat de onderzoekers voor het verzamelen van gegevens hanteerde richtte zich uitsluitend op Telegram en Discord. De scammers gebruiken het liefst deze twee populaire social-messaging applicaties om duizenden nietsvermoedende investeerders aan te trekken. Het onderzoek ging verder om te laten zien dat obscure en low-cap-munten een gemiddelde winst van 23 procent behaalden via Discord.

Wat zijn pump en dump groepen en hoe werken ze?

Pump en dump groepen komen niet alleen voor bij cryptocurrencies. Ze verschijnen op elke markt met grote hoeveelheden kapitaal. Ze ontstonden al op de eerste aandelenmarkten in de vroege jaren 1600 en zijn ook zelfs te vinden in de penny-aandelen van de huidige grote aandelenmarkten.

Pump en dump groepen worden geïnitieerd door grote, sterke handelaren die specifieke munten of aandelen promoten of ‘pompen‘ in de hoop een hype te genereren en de prijs tijdelijk op te drijven. Hype is een belangrijk onderdeel om kopers aan boord te krijgen en #FOMO te creëren. Met de opkomst van de (nieuwe) sociale mediaplatforms en de relatieve anonimiteit die deze met zich meebrengen is dit vandaag de daag vrij eenvoudig te doen.

In de meeste gevallen kopen deze handelaren (marketeers) de munten alvorens ze te promoten, zodat ze zelf voor een goede prijs instappen. Pump en dump groepen werken vooral goed met munten met een lage kapitalisatie (low cap), omdat het een stuk eenvoudiger is om de prijs te beïnvloeden. De winsten zijn ook duidelijk beter. Zodra ze genoeg investeerders (‘dom geld’) hebben aangetrokken in de groep, is het tijd om de prijs te beïnvloeden.

oud krantenknipsel met een nachtzanger die aandelen op straat verkoopt
De “nachtzanger” die aandelen op straat verkoopt tijdens de Zuiderzee Bubble. Amsterdam 1720.

De pump en dump groep oprichter zegt dat het tijd is om nu te kopen! Gecombineerd met de koopdruk stijgt de prijs snel. Zodra de prijs is gestegen beginnen de insiders al hun munten te verkopen zonder hierover te communiceren in de zogenoemde VIP groep. Veel van deze groepen hebben zelfs het lef om geld te vragen voor toegang, waardoor het lijkt dat de leden exclusiviteit tot waardevolle informatie hebben.

Het promoten van de munt gaat verder. Vaak door informatie te lekken naar andere sociale mediakanalen in de hoop meer ‘dom geld’ aan te trekken. Zodra de prijs aanzienlijk is gestegen, initiëren de oplichters een dump door al hun munten te verkopen en op deze manier een flinke winst te maken.

Hoe blijf je veilig

Blijf uit de buurt van low cap crypto’s

Sommige beleggers pleiten voor het kopen en verkopen van crypto’s met een lage kapitalisatie. Met enorme run-ups in prijs, die in feite een winstgevende strategie kunnen zijn, mits je weet wat je doet! Ervaren handelaren weten dat het in de praktijk een stuk makkelijker is om er in te komen dan om eruit te komen. Mocht je besluiten om te speculeren met crypto’s met een lage cap, weet dan dat het risico nog hoger ligt dan het standaard al hoge risico bij crypto’s:

“Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook!”

De vuistregel is om crypto’s met dagelijkse volumes van minder dan $ 100.000 te vermijden. Mijn eigen grens stel ik zelfs op minimaal $ 200.000 per dag. Wellicht vind je dit te drastisch, maar zoals alles op deze website, is dit geen beleggingsadvies! Dus doe je eigen onderzoek. Bitcoin is misschien saai in vergelijking met andere crypto’s, maar er is een reden dat de Bitcoin na tien jaar nog steeds staat. Voorbeelden van Low Cap crypto’s vind je op coinmarketcap.com

printscreen van coinmarketcap.com met low cap cryptos

Blijf weg van pump en dump groepen

Dat klinkt misschien voor de hand liggend, maar beleggers worden iedere dag nog gedupeerd door high-profitscams zoals Bitconnect. Er zijn op dit moment heel wat mensen die online pump en dump groepen proberen op te starten. Het blijft nog steeds een behoorlijk winstgevende onderneming voor oplichters. Zoals hier boven al genoemd, zijn Telegram en Discord nog steeds populaire hangouts voor deze groepen. Blijf dus alert als je een uitnodiging krijgt. Ook YouTube heeft een aantal dubieuze influencers die deze kanalen proberen te promoten.

Nu kom je misschien in de verleiding om juist wel met een pump en dump groep mee te doen. Proberen de andere deelnemers te slim af te zijn is een zeer risicovolle onderneming wat je in mijn ogen niet moet proberen. Veel van deze groepen zijn piramidesystemen op zich. De groep vermeldt netjes koop- en verkoopmomenten, maar er is geen betrouwbare manier om zeker te weten wanneer de groepsleiders zelf daadwerkelijk in- en uitstappen. Wellicht heb je het geluk om een keer winst te maken, maar is dat echt het hoge risico waard?

Dit artikel van Fabian Leferink verscheen eerst op coincentral.com

In 10 weken leer ik jou zelfstandig, veilig en consistent te traden! Boek nu een call!

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *