De 2% en 6% regel bij traden – risico management

beeldscherm met percentages

Onderstaand artikel over de 2% en 6% regel bij traden gaat over hoe ik het op dit moment interpreteer. Dit artikel bevat geen advies. Het risico om snel geld te verliezen is groot vanwege de volatiliteit van (crypto)valuta of effecten. U moet zich afvragen of u begrijpt hoe de (crypto)valuta of de effecten waarin u handelt werken en of u zich het grote risico kunt veroorloven om uw geld te verliezen. Lees de disclaimer.

De 2% en 6% regel in het kort

2% is het maximale risico dat ik wil lopen per trade.

6% is het maximale risico dat ik wil lopen in totaal.

LET OP! Het gaat hierbij om 2% en 6% van je totale trading account. Het risico in de positie is doorgaans hoger.

Stel op mijn trading account staat 100.000 Euro om mee te traden. Dan riskeer ik maximaal (niet minimaal!) 2000 Euro in een enkele trade en maximaal 6000 Euro in alle trades bij elkaar opgeteld.

Dat werkt als volgt…

Vanaf je instapmoment tot aan je stoploss daar zit je positierisico. Laten we zeggen dat dit 15% is. Deze 15% in een absoluut bedrag mag niet meer zijn dan 2000,- in het voorbeeld hierboven, want 2000,- is 2% van je trading account.

Handig

In mijn tradejournaal zit een Excelsheet waarin ik mijn trades bijhoud (alle aan- en verkopen) en een overzicht van de balans van alle trading accounts. In Excel laat ik de 2% en 6% automatisch uitrekenen per trading account en over het totaal van mijn handelsbudget. Mijn tradejournaal is voor mij een van de belangrijkste documenten bij het traden.

In onderstaand voorbeeld gaan we uit van een enkel trading account met daarop 10.000 Euro. Voor het gemak maken we elke maand winst en passen we iedere eerste dag van de maand de balans aan.

In kolom B (E.V.) staat het totaal bedrag dat je op je trading account hebt staan. In kolom C wordt automatisch 2% uitgerekend en in kolom C wordt automatisch 6% uitgerekend. De extra kolom E (STOP) geeft een bedrag weer. E.V. minus 6%. Als je trading account verlies maakt en rond het bedrag uit kolom E uitkomt, dan is het tijd om pas op de plaats te maken.

Gebruik je meerdere trading accounts dan kun je in kolom B de balansen van alle accounts bij elkaar optellen en hier invullen. Een handige app hiervoor is bijvoorbeeld de Delta App. In deze app kun je kopplingen maken met de meeste bekende exchanges. Je balans wordt dan automatisch gesynchoniseerd, zodat je altijd een up-to-date overzicht hebt.

Ik vind het prettig om het handmatig in te vullen. Per trading account heb ik een kolom toegevoegd. De 2% en 6% bereken over het totaal van alle accounts. Nu weet ik welk risico ik maximaal wil lopen per trade en in totaal.

2% en 6% regel in Excel
voorbeeld met fictieve bedragen

Wat ik nog meer invul bij mijn tradejournaal

Op het moment dat ik mijn technische analyse maak en ik zie een edge, dan pak ik mijn tradejournaal er bij en vul, voordat ik de trade maak, ten minste de volgende zaken in:

  • Quantity entry
  • Entry price
  • Totaal (quantity X entry price)
  • Stop
  • Limit
  • Risk
  • Target 1

Quantity entry

Het aantal dat ik van een bepaalde cryptomunt koop.

Entry price

De prijs die ik wil betalen voor de cryptomunt.

Totaal

Het aantal maal de prijs maakt het bedrag dat ik investeer in deze trade.

Stop / Limit

Hier vul ik het de prijs in die ik op geef bij het plaatsen van mijn stoploss. Ik gebruik altijd een stop limit order.

Ik heb voordat ik in een trade stap vooraf bedacht waar ik NIET wil dat de prijs heen gaat. De prijs die ik onder limit invul is de prijs die ik daadwerkelijk betaal op het moment dat mijn stoploss wordt geraakt.

Risk – moet voldoen aan de 2% en 6% regel

Het risico reken je als volgt uit: (totaal –  (quantity entry * limit))

Met andere woorden het aantal dat ik gekocht heb maal de prijs die ik bij verlies betaal (limit) trek ik af van het totaal bedrag dat ik geïnvesteerd heb. Het bedrag dat hier uitkomt is het risico dat ik loop. Dit mag niet meer dan 2% bedragen van mijn totale trading budget.

Target 1

Voordat ik een trade instap wil ik tenminste één target hebben bepaald. Dit is het punt waarop ik mijn winst pak.

De 2% regel, hoe doe je dat nou?

Voordat ik de trade start vul ik een fictief aantal in bij quantity entry in mijn tradejournaal. Dit fictieve bedrag reken ik uit op de exchange waarop ik handel. Op de exchange doe ik net alsof ik een kooporder sluit. Ik geef bijvoorbeeld $500,- op als bedrag dat ik wil investeren, maar ik klik nog niet op “buy”. Waarom $500? Gewoon om maar te beginnen met iets. Het bedrag maakt eigenlijk niet zo veel uit.

In het aankoopscherm van de exchange zie ik dan precies de hoeveelheid crypto die ik zou kopen als ik $500 investeer. Deze hoeveelheid vul ik op mijn sheet in onder quantity entry.

De prijs die ik zou betalen is de huidige prijs van de crypto en deze vul ik in bij entry price.

In mijn technische analyse heb ik ook de stop en limit bepaald. Als ik deze in de sheet invul dan wordt er bij risico een bedrag getoond. Is dit bedrag hoger dan 2%, dan verlaag ik het bedrag dat ik wil investeren. De $500 wordt dan bijvoorbeeld $300, vervolgens pas ik mijn sheet aan, net zolang tot het risico onder de 2% blijft.

Het lijkt ingewikkeld, maar als je het een paar keer gedaan hebt dan weet je niet beter.

Op deze manier ben je bij elke trade in control van je het risico dat je loopt.

Note:

2% is het maximale risico aan dat ik per trade wil lopen. Minder mag natuurlijk wel! Heb je een klein trading budget dan merk je dat je meestal op het maximale van 2% gaat zitten. Althans, dat deed ik in het begin. Anders gaat het wel heel langzaam. Naarmate mijn trading budget groeit laat ik dit los, omdat ik niet altijd een even goede edge heb bij elke trade.

De 6% regel, hoe werk die dan?

Ik gebruik de 6% regel tweeledig:

  1. De optelsom van alle risico’s per trade bij elkaar opgeteld, mogen nooit hoger zijn dan 6% van mijn totale trading budget.
  2. De winsten en verliezen van alle afgesloten trades bij elkaar opgeteld mogen in een periode* niet meer dan 6% verlies van mijn totale trading budget zijn. Gebeurd dat wel, dan plaats ik geen nieuwe trades meer.

* Een periode kan bijvoorbeeld een maand zijn. Maar de ervaring leert dat trades meestal niet precies binnen een maand vallen.

Als ik aan het traden ben heb ik doorgaans een aantal trades tegelijk lopen. Of ze nou op dezelfde dag gestart worden of met twee weken er tussen, dat maakt niet zo veel uit. Op het moment dat er een aantal stoplosses worden geraakt en het verlies bij elkaar opgeteld is 6% of meer, dan start ik geen nieuwe trades meer voor enkele weken.

Even pas op de plaats en goed mijn technische analyse bekijken. Kan ik de verliezen verklaren? Pas ik wel de juiste strategie toe? Ook wil ik voorkomen dat de emotie van het goed maken van verliezende trades invloed gaat hebben op mijn trade gedrag.

Je hebt nu geleerd hoe ik de 2% en 6% in mijn traden toepas.

Ik wens je heel veel trading succes ????

Fabian

Vond je het een leuk artikel? Geef het dan een like of deel het!

Is nog iets onduidelijk? Laat het mij weten in een reactie hieronder.

In 10 weken leer ik jou zelfstandig, veilig en consistent te traden! Boek nu een call!

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *