Stress bij het traden hoeft niet
Voor ik dit artikel begin.. Heb je mijn nieuwe e-books al gezien? Ze zijn gratis en bordenvol tips and tricks om stressvrij te traden 👉🏻 GRATIS E-BOOKS.
Ik word nerveus van die zijwaartse markt!
Als je dit voelt, dan ben je niet helemaal op het juiste pad, qua traden dan.. 😂
Als zelfstandig ondernemer ben je gewend dagelijks aan je business te werken en IPA’s uit te voeren. IPA’s zijn inkomen producerende activiteiten. Als goede ondernemer heb je een plan en een maandelijkse omzetdoelstelling. Om de doelstelling te behalen voer je IPA’s uit. Hier ligt de nadruk op totdat je je doelstelling voor deze maand hebt bereikt.
Als je al in een consistente flow zit, gaat dit automatisch en ben je wellicht er minder mee bezig.
Met traden ligt dat net ietsje anders. De markt bepaalt wanneer jij moet handelen en niet andersom.
Ik kwam dit plaatje tegen ergens op internet en ik moest er wel om lachen.
Toen bedacht ik me dat er waarschijnlijk best veel mensen zijn die hier last van hebben. Misschien geen hoofdpijn, maar wel frustratie. En ook onder mijn volgers!
Heb jij hier last van? Laat het even weten in de comments onder dit bericht, dan kan ik even met je meekijken naar de oorzaak en je helpen hiermee om te gaan.
Er zijn een aantal zaken die kunnen veroorzaken dat het niet prettig voelt als de markt weken achter elkaar zijwaarts gaat (en zeker wanneer de markt in haar zijwaartse beweging naar beneden drukt):
- Je zit in een trade waar je eigenlijk niet had moeten instappen
- Je hebt het gevoel dat je elke week of minstens elke maand een trade moet starten
- Je hebt kosten die je d.m.v. je winst met traden moet betalen
1. Verkeerd instapmoment
Als je al enige tijd aan het traden bent dan weet je dat je instapmoment een van de belangrijkste zaken is voor een succesvolle trade. Misschien wel het belangrijkste. En toch blijkt dit het meest lastige te zijn voor nieuwe traders.
Ik zie vaak bij beginnende traders dat ze te lang afwachten, omdat ze meer bevestiging willen van de markt en daardoor te laat en te hoog instappen als we het over een long positie hebben. Het juiste instapmoment bepalen is heel erg lastig. Als je dan een scherper instapmoment wilt en je neemt de stap dit te doen, dan blijkt weer dat je te vroeg bent ingestapt en de markt eerst nog verder naar beneden gaat. Hier lopen alle beginnende traders tegenaan. Gevorderde traders ook, maar zij gaan er anders mee om. Herken jij dit?
Precies om deze reden geef ik mijn studenten een leidraad om het juiste instapmoment te bepalen. En dan nog is het moeilijk hoor, maar je moet ergens beginnen om ervaring op te bouwen.
Wellicht heb je er wel eens van gehoord: het gebied van waarde. Dat is de plek in je technische analyse waar je je instapmoment vindt. Is de prijs al buiten het gebeid van waarde, dan neem je geen positie meer in.
2. Perse willen traden
Eigenlijk is het heel simpel, je start pas een trade als je overtuigd bent van de uitkomst ervan. Je hebt een edge gevonden in de markt. Als je geen duidelijkheid hebt, dan ga je op zoek naar een andere trade of je wacht geduldig af tot de duidelijkheid terugkeert in de markt.
Klinkt simpel hè. En toch hebben heel veel traders moeite met dit. Je moet je realiseren dat het geen must is om een trade te plaatsen. Je plaatst alleen een trade als je een duidelijke analyse hebt waarbij je een duidelijk voordeel hebt op de markt. Daarmee wordt bedoelt dat je aan de beweging van de candlesticks en de indicaties van je indicatoren afleest welke richting de markt logischerwijs opgaat.
Niet traden levert soms meer geld op dan wel traden, doordat je tenminste geen geld verliest. Wil je overleven in deze markt als zelfstandig handelaar, dan moet je dit principe snappen en je niet laten leiden door een soort psychische druk dat je nu een trade moet plaatsen. Altijd wachten totdat je iets ziet in je analyse, al duurt dat weken. Je bent toch immers gaan traden om gestaag en consistent vermogen op te bouwen en niet om snel rijk te worden? Handel daar dan ook naar 👊🏻
3. Kosten of vaste lasten betalen van het traden
Traden voor een inkomen. In mijn ogen is de grootste fout die je kunt maken erop rekenen dat je je vaste lasten kunt betalen van het traden. Zelfs de grote jongens, de institutionele beleggers, hebben een vast inkomen naast het traden.
Traden is een mindset-ding. Je moet te allen tijde je hoofd er bij hebben en dat lukt niet als je iedere maand een bepaald bedrag aan inkomen moet genereren. Wat als de markt een aantal weken zijwaarts gaat of geen duidelijke signalen geeft? Je loopt dan het risico trades te plaatsen die je eigenlijk niet had moeten plaatsen, omdat je nou eenmaal je rekeningen er van moet betalen. Dat is op z’n zachts gezegd niet handig.
Nee, zorg voor een vast inkomen, zodat je traden ‘in alle rust’ kunt uitvoeren. Geen druk op jezelf leggen om je vaste lasten te kunnen betalen. Bouw gestaag en consistent aan het opbouwen van vermogen. Dat vermogen kun je later ook in andere zaken investeren. Het is best mogelijk dat je uiteindelijk met alles wat je doet wel een passief inkomen opbouwt. Maar voor de meeste mensen duurt dit echt wel een aantal jaren. Maar dat geeft toch niet?
Stressvrij Traden
Stressvrij Traden is mijn concept. Als je een gedegen plan hebt en een passende strategie en je handelt volgens dat plan, dan is traden stressvrij, mits je ook je mindset in control hebt.
Werk aan de drie punten die ik hierboven heb beschreven, dan wordt traden voor jou ook stressvrij!
Ervaar jij stress bij het traden?
Laat het even weten in een reactie hieronder. Wellicht heb je het al opgelost? Ik ben heel benieuwd hoe jij hiermee omgaat.
Reacties