Trap niet in deze cryptocurrencyscams

voorbeeld van scammer

Hoewel je op de cryptomarkt goed geld kunt verdienen is het tegelijkertijd ook een belangrijke markt voor oplichters. In dit artikel zal ik een paar van de meest voorkomende bitcoinscams benoemen en hoe je jezelf hiertegen kunt beschermen.

Kijk Uit Voor het Gratis Weggeven van Cryptocurrencies

Een van de meest voorkomende en makkelijkst op te zetten zwendel is de zogenaamde giveaway-scam. Deze oplichting vindt vaak plaats op populaire sociale mediaplatforms, met name Twitter. Bekende namen als Vitalik Buterin zetten zelfs al in hun profiel ‘ik geef geen ETH weg’ om zo hun volgers te waarschuwen.

De oplichters vragen mensen om bijvoorbeeld ETH of BTC naar een bepaald adres over te maken. De oplichter belooft dan meer ETH of BTC terug te geven. Hoewel dit een voor de hand liggende oplichting lijkt, maakt dat het aantal profielen dat ‘ik geef geen ETH weg’ bevat aanzienlijk toeneemt, duidelijk dat dit soort oplichterij nogal ongebreideld is.

Zelfs in het geval van legitieme airdrops of bounty-programma’s is het geldbedrag dat uiteindelijk wordt uitgekeerd meestal aanzienlijk lager. Het belangrijkste is dat legitieme ‘weggeefacties’ nooit eerst geld vragen en dan meer geld in dezelfde cryptomunt terug geven.

Vitalik Buterin waarschuwd zijn volgers

“Gegarandeerde rendementen” op ICO’s

Op sommige financiële markten (bijv. Obligaties, CD’s, enz.), garanderen banken bepaalde resultaten of een bepaald bedrag. Dit is echter niet het geval op andere financiële markten. Net als in de aandelenmarkt, heeft de cryptocurrency markt geen winstgaranties. Elke cryptocurrency ICO die gegarandeerd dat een token op een bepaald moment in waarde gestegen is, is hoogstwaarschijnlijk een scam. ICO-scams blijven een probleem voor de cryptocurrency-markt, vooral vanwege het gebrek aan wereldwijde regelgeving en kaders.

Zelfs als het mogelijk is dat een cryptocurrency in de loop van de tijd in waarde toeneemt, zullen scams waarschijnlijk exacte getallen en zinsdelen gebruiken als ‘gegarandeerd rendement’. Net als bij een weggeefactie, vragen deze ICO’s beleggers om BTC, ETH of andere populaire cryptocurrencies naar het portefeuilleadres van de scammer te sturen.

Het probleem is dat bijna elk cryptocurrency project (legitiem of niet) op deze wijze van betaling vertrouwt. Het enige grote verschil is uiteindelijk dat een scam geen tokens terugstuurt.

Dus wat scheidt ICO-scam van legitieme ICO’s?

Hoewel sommige nep-projecten rendement garanderen, doen legale projecten dit doorgaans niet. Legitieme ICO’s hebben verschillende positieve recensies, geverifieerde teamleden met KYC- en AML-controles, gevestigde strategische partnerschappen en andere factoren. Doe dus goed je due diligence!

Cloud Mining Scams

Cloud mining blijft ook een populaire optie voor bitcoin-scams. De hierboven genoemde cryptocurrencyoplichtingspraktijken lijken misschien meer voor de hand te liggen in tegenstelling tot cloudminingscams die vaak legitiem lijken. In sommige gevallen garanderen cloud-mijnbedrijven rendementen. Nogmaals, dit is een voor de hand liggende oplichterij, vooral omdat het erg moeilijk is om fluctuaties in de prijs van cryptocurrency te voorspellen. Gegarandeerde rendementen bestaan niet!

Soms zien nep cloud-mijnbedrijven er heel echt uit en bieden zij ook geen garanties, zodat het nog echter lijkt. Ze accepteren vooraf een gebruikersvergoeding zonder echte kans op winst. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat zelfs de meest populaire en wel legitieme cloud-mijnbedrijven geen goede rendementen op jouw investering bieden.

Zelf gebruik ik sinds november 2016 Hashflare. Mijn inleg had ik er na ongeveer zes maanden uit, mede omdat de Bitcoin in prijs steeg. Hasflare heeft altijd uitbetaald en ik heb nooit problemen ondervonden. Op dit moment, sinds een aantal weken geleden de moeilijkheid om een block te minen is verdubbeld (hier kan Hasflare uiteraard niks aan doen) zijn de stroomkosten gelijk of hoger dan de opbrengst van het minen. Hasflare brengt hiervoor niks in rekening. Echter, zolang de Bitcoin niet stijgt, levert het ook niks meer op. Mocht je een account willen aanmaken in de toekomst, gebruik dan 227C7F36 als referral code.

Zelfs bij een legitieme cloud-mijnservice is het belangrijk om te overwegen hoe lang het duurt voordat je rendement op je investering behaalt. Meestal is het gemakkelijker om winst te maken via eigen mining rigs of de cryptocurrency-handel. Lees in elk geval altijd de recensies grondig door van elke cloud-mijnservice.

Een screencap van de DreamHash-website, een Cloud Mining Scam

Do not Go Phishing

Er zijn een paar crypto-gerelateerde phishingscams waarvan je op de hoogte moet zijn. Ten eerste, e-mails die gebruikers proberen voor de gek te houden door je te denken dat ze populaire services leveren zijn algemeen bekend. Een oplichter stuurt bijvoorbeeld een valse veiligheidswaarschuwing die zegt dat iemand zojuist heeft geprobeerd in te loggen op het account van een gebruiker. Bij dit type e-mail wordt meestal aan een gebruiker gevraagd om op de link te klikken om te controleren of alles in orde is. Een oplichter kan zelfs een gebruiker vragen deel te nemen aan een enquête door op de link te klikken.

Zodra een gebruiker gevoelige gegevens (dat wil zeggen inloggegevens, privésleutel, enz.) aan de oplichter verstrekt heeft de oplichter de informatie die nodig is om bijvoorbeeld het account van de gebruiker te hacken. In sommige gevallen hebben oplichters facebookpagina’s en andere sociale media-accounts aangemaakt om zich voor te doen als een legitieme persoon of bedrijf. Soms maken oplichters zelfs professionele googleadvertentiecampagnes. Wees altijd voorzichtig met de uitgaande links en probeer te verifiëren dat u naar een legitieme website gaat door de URL goed te controleren.

Er zijn een aantal manieren om phishingaanvallen te voorkomen. Ten eerste is het altijd belangrijk om er zeker van te zijn dat je naar de juiste website gaat. Soms kan de URL zo goed lijken dat je denkt dat je op de echte cryptosite bent die je regelmatig gebruikt. Door te controleren of je de juiste URL voor je hebt telkens als je je (inlog)gegevens invoert, is een goede manier om je informatie veilig te houden.

Een andere manier om oplichting te voorkomen is door middel van verhoogde beveiligingsmaatregelen. Door bijvoorbeeld tweefactorauthenticatie (2FA) in te schakelen kunt je het een beetje moeilijker maken voor hackers om toegang te krijgen tot je accounts voor het geval dat je toch per ongeluk in een phishing bent gelopen. Door het activeren van 2FA vergroot je de veiligheid van je account en dus je geld.

voorbeeld van een google phishing

Conclusie

In een tijd waarin het daadwerkelijk mogelijk is om een ​​’crypto-miljonair’ te worden, is het belangrijk om niet te denken dat dit zomaar te bereiken is. Het moet een absolute topprioriteit zijn voor elke belegger om te begrijpen hoe je scams of andere oplichting kunt voorkomen. Bij twijfel, niet doen! De cryptocurrencyscams in dit artikel zijn slechts een paar voorbeelden van waar je op moet letten. Door deze strategieën te gebruiken om de verschillende oplichtingspraktijken te herkennen, wordt het eenvoudiger om potentiële risico’s te beperken en de echte kansen van de neppers te onderscheiden.

Dit artikel door Fabian Leferink is oorspronkelijk gepubliceerd op CoinCentral.com

In 10 weken leer ik jou zelfstandig, veilig en consistent te traden! Boek nu een call!

Related Articles

Begrippenlijst bij Traden

Accumulatie Altcoin Alle cryptocurrencies die naast bitcoin (BTC) bestaan. Het woord altcoin of alts staat voor alternatieve cryptocurrency. Arbitrage Traden Bij Arbitrage traden maken handelaren gebruik van…

Reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *