Waarom je de Pivot Points indicator altijd zou moeten gebruiken
Onderstaand artikel gaat over hoe ik de Pivot Points indicator interpreteer op dit moment en voor eigen gebruik inzet. Dit artikel bevat geen advies. Het risico om snel geld te verliezen is groot vanwege de volatiliteit van (crypto)valuta of effecten. U moet zich afvragen of u begrijpt hoe de (crypto)valuta of de effecten waarin u handelt werken en of u zich het grote risico kunt veroorloven om uw geld te verliezen. Lees de disclaimer.
De Pivot Points indicator is een leading indicator en de meest basale uitleg voor deze indicator is dat de Pivot Points indicator wordt gebruikt om aan te geven waar mogelijk weerstand en support liggen in de markt. De indicator gebruikt standaard prijsinformatie voor zijn berekeningen, namelijk de high, low en close.
Omdat de Piviot Points indicator wereldwijd een heel veel gebruikte indicator is, werkt hij ook zo goed. De zogenaamde self fulfilling prophecy.
Wil je weten hoe ik gebruik maak van de Pivot Point indicator en waarom ik keer op keer de indicator een handige indicator vind?
Lees dan snel verder!
Hoe is de Pivot Point Indicator opgebouwd
De Pivot Point Indicator is opgebouwd uit meerdere lijnen. In het midden de centrale pivot pointlijn en een of meerdere support en weerstand lijnen er boven en er onder.
Om de centrale pivot point lijn te tekenen neem je de high + de low + de close van de vorige dag en deelt dat door drie.
In het schema hieronder zie je de berekeningen van de centrale pivot point lijn en drie weerstand- en drie supportlijnen. Je kunt er veel meer laten uitrekenen op je scherm, maar ik gebruik er maar drie.
Weerstand 3 (R3) | High + 2x (Pivot Point – Low) |
Weerstand 2 (R2) | Pivot + (High – Low) |
Weerstand 1 (R1) | (Pivot x2) – Low |
Pivot Point (PP) | (High + Low + Close) / 3 |
Support 1 (S1) | (Pivot x2) – High |
Support 2 (S2) | Pivot – (High – Low) |
Support 3 (S3) | Low – 2x (High – Pivot Point) |
Nu weet je hoe de lijnen van de Pivot Points indicator worden berekend.
Wil je weten waar ik op let en hoe ik de indicator gebruik?
Lees dan verder!
Waar let ik op bij de Pivot Points indicator?
De belangrijkste lijn is de Pivot Point lijn. Dit is de middelste lijn. Ik heb deze een andere kleur (blauw) gegeven dan de drie weerstand- en drie supportlijnen (oranje).
Is de prijs boven de Pivot Point lijn wordt dit gezien als bullish. Is de lijn onder de Pivot Point lijn wordt dit gezien als bearish.
Waar ik naar kijk is vooral hoe de prijs zich gedraagt rond de Pivot Point lijn. Doorkruist de prijs de lijn of komt de prijs juist niet door de lijn heen? En welk type candle of patroon vormt zich rond de Pivot Point lijn?
Deze informatie tel ik op bij de andere informatie uit mijn analyse.
Als trader stapel ik mogelijkheden, marktstructuren.
De bearish/bullish signalen van alle weerstand- en supportlijnen, trendlijnen, EMA’s bij elkaar opgeteld. Hier komt de Pivot Point indicator bij.
Dit doe ik over meerdere tijdframes, waarbij het hoogste tijdframe het zwaarste weegt.
Zo zie ik of de kansen in mijn voordeel zijn en op welk moment dit niet meer het geval is.
Dit is mijn manier van traden.
Hoe gebruik ik de indicator nu echt?
Ik heb de Pivot Points indicator eigenlijk altijd aanstaan. De blauwe PP lijn en de oranje weerstand- en supportlijnen zijn dunner dan op de plaatjes op deze pagina en de zichtbaarheid staat op 50% voor de PP lijn en 30% voor de andere lijnen. Op deze manier zie ik de indicator altijd, maar op de achtergrond.
Ik gebruik de Pivot Points indicator nooit alleen! Altijd in combinatie met minimaal een EMA.
De Pivot Points indicator gebruik ik zoals ik weerstand- en supportlijnen gebruik. De Pivot Points lijn telt voor mij het zwaarst mee.
Het grote voordeel van de Pivot Points indicator is dat de lijnen al voor je getekend zijn. Je hoeft er zelf niet meer over na te denken, zoals bij weerstand- en supportlijnen.
Ik kijk op drie manieren naar deze indicator:
- De prijs doorbreekt de lijn
- De prijs stuitert (bounced) op de lijn
- De (volgende) lijn fungeert als target
In het plaatje hieronder zie je hoe je de indicator zou kunnen interpreteren wanneer de prijs bij een van de lijnen is.
Hoe zou ik anticiperen op de toekomst?
Als ik alleen naar de Pivot Points indicator zou kijken dan zou ik wachten tot de prijs bij de Pivot Point lijn is om te zien wat de prijs daar doet (doorbreken of bounce).
Naar alle waarschijnlijkheid zal de prijs op de een of andere manier de Pivot Points lijn raken. Ik verwacht niet dat de prijs nu eerst door zal gaan naar R1.
Dan zou ik kunnen kopen bij een bounce of kunnen verkopen bij het doorbreken van de Pivot Points lijn.
Let op! Een bounce is pas een bounce als deze bevestigd is door een gesloten candle stick aan de bovenkant van de PP lijn.
De PP lijn is pas doorbroken als dit bevestigd is door een gesloten candle stick aan de onderkant van de PP lijn.
Pivot Points indicator standaard aanzetten
Je hebt nu geleerd hoe de Pivot Points indicator werk, hoe je hemt kunt interpreteren en inzetten bij jouw technische analyse.
Voor mij is het een toegevoegde waarde en daarom heb ik de indicator standaard aan staan in mijn schermen.
De technische analyse en eventueel andere indicatoren gebruik ik zeker nog steeds.
De Pivot Points indicator is een waardevolle toevoeging.
Geef het artikel een like als je het een leuk of bruikbaar artikel vindt. Laat een reactie achter als je opmerkingen of vragen hebt.
Ik wens je heel veel succes 👊🏻
Fabian
Reacties