Wat is een stoploss?

stopbord op landgoed

Onderstaand artikel over wat een stoploss is gaat over hoe ik het op dit moment interpreteer. Dit artikel bevat geen advies. Het risico om snel geld te verliezen is groot vanwege de volatiliteit van (crypto)valuta of effecten. U moet zich afvragen of u begrijpt hoe de (crypto)valuta of de effecten waarin u handelt werken en of u zich het grote risico kunt veroorloven om uw geld te verliezen. Lees de disclaimer.

Een veel gehoorde term bij het traden is de stoploss, maar wat is een stoploss? Een stoploss is een van de belangrijkste handelingen die je doet als je gaat traden. Het is niet zo zeer de vraag of je een stoploss plaatst, maar waar je hem plaatst.

Een stoploss is een een order die je opgeeft in het systeem waarmee jij handelt en die je plaatst op het plek waar de koers de prijs bereikt die je strategie om winst te maken ontkracht.

Voordat je een trade start heb je een plan. Dit plan heeft onder andere een koopprijs en een verkoopprijs bij winst. Daarnaast bepaal je een verkoopprijs bij verlies als de markt niet de kant op gaat zoals bedacht. De prijs treedt buiten de kaders die je hebt gesteld om winst te maken.

De stop limit order

De stoploss die ik altijd gebruik is de stop limit order. Bij een stop limit order geef je altijd twee bedragen op, stop prijs en de limiet prijs. De limiet prijs is de zogenaamde limit order prijs en de stop prijs bepaald het moment dat jouw order automatisch geplaatst wordt.

Stel je gaat long in Bitcoin en in jouw technische analyse heb jij bepaald dat als de koers van Bitcoin onder de prijs van $7525 komt, dat de markt buiten de kaders treedt die jij hebt gesteld om winst te maken. Je plaatst dan, direct nadat je long bent gegaan, een stop limit order op bijvoorbeeld $7524 / $7514.

wat is een stoploss - plaatje van een stop limit order op Coinigy

Waarom doen we dit zo?

Punt een, jouw order is op deze manier niet zichtbaar in de orderboeken op de exchange waar jij handelt, maar wordt pas geplaatst op het moment dat de koers de prijs bereikt die jij hebt opgegeven als stop prijs.

Punt twee, de reden dat je twee prijzen opgeeft is om een sterke koersdaling enigszins op te vangen. Als de prijs binnen twee minuten daalt van van $7530 naar $7520 en jij hebt alleen een limit order geplaatst op $7524, dan schiet de koers door jouw stoploss heen. Op dat moment vraag jij te veel voor jouw Bitcoins, namelijk $7524 terwijl de prijs al op $7520 staat en blijf je dus zitten met de Bitcoins.

Hoe groot moet de ruimte tussen stop en limit zijn?

LET OP! Ook met het plaatsen van een stop limit order waarbij je dus ruimte laat voor een snelle prijsdaling, kan de koers nog steeds sneller dalen dan dat jij jouw Bitcoins hebt verkocht. Bij het plaatsen van een stop limit order komt het neer op de ervaring van de trader. Je stelt jezelf de volgende vragen om te bepalen hoe groot je de ruimte laat tussen de stop en de limit order. Laat je de ruimte te groot, maak je wellicht onnodig verlies.

    • Hoe snel zou de koers kunnen dalen van de asset waarin jij handelt?
      Kijk naar de ATR en wat heeft de prijs in het verleden gedaan. Hoe lang zijn de uitschieters? 
    • Hoe hoog is het gemiddelde handelsvolume van deze asset? Dit is van belang om te bepalen of je doorgaans snel jouw asset kunt verkopen, of dat er wellicht enkele minuten tussen zit. Ik heb wel  meegemaakt dat het ruim 20 minuten duurde voordat ik mijn asset verkocht had, terwijl de prijs op de koers van mijn limit order bleef hangen.
      Ik houd meestal een minimaal handelsvolume van tenminste $1,000,000 per 24 uur aan.

Het plaatsen van de juiste stoploss vergt veel ervaring. Daarom is het belangrijk dat je een compleet trading journaal bijhoud en dit regelmatig bestudeerd. Zo leer je van je beslissingen uit het verleden. Het is nooit een garantie dat de order die jij plaatst middels een stop limit ook sluit.

Het Geheim van de ATR Indicator

Zoals hierboven genoemd is het belangrijk om te kijken naar de gemiddelde range waar de prijs zich tussen beweegt. Dan houdt je rekening met uitschieters die bij het betreffende muntenpaar of aandeel mogelijk waren in het verleden. Hierop anticipeer je bij het plaatsen van de stoploss.

Ik plaats mijn stoploss altijd 1 ATR onder het punt dat ik bepaal door middel van mijn technische analyse. Stel dat voorgaande support $7000 aangeeft, dan kijk ik middels de ATR indicator wat de huidige ATR is, deze trek ik van de $7000 af en dat wordt de plaats van mijn stoploss.

Heb je zelf nog vragen of is er iets niet helemaal duidelijk? Laat het mij weten!

Ik wens je heel veel trading succes ????

Fabian

Vond je het een leuk artikel? Geef het dan een like of deel het!

Je kunt hieronder ook een reactie plaatsen!

Download hier mijn gratis e-books

Related Articles

Reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *