Weerstand en Support

Onderstaand artikel over de weerstand en support basis gaat over hoe ik het op dit moment interpreteer. Dit artikel bevat geen advies. Het risico om snel geld te verliezen is groot vanwege de volatiliteit van (crypto)valuta of effecten. U moet zich afvragen of u begrijpt hoe de (crypto)valuta of de effecten waarin u handelt werken en of u zich het grote risico kunt veroorloven om uw geld te verliezen. Lees de disclaimer.

Deze post beschrijft de weerstand en support basis, wil je gelijk aan de slag, lees dan Weerstand en Support: Wat Niemand je Verteld.

Om weerstand en support goed uit te kunnen leggen verdelen we de traders even op in drie categorieën, long, short en onbeslist. Long zijn traders die al hebben gekocht en short zijn traders die al hebben verkocht. Onbeslist zijn traders die al uit de markt zijn gestapt of die nog geen beslissing hebben genomen log of short te gaan.

Stel de markt stijgt vanaf een supportlevel waar de prijs enige tijd heeft gefluctueerd. Long heeft gekocht vlakbij het supportlevel en is blij dat de prijs stijgt, maar heeft spijt dat ze niet meer hebben gekocht. Als de merkt weer dipt richting supportlevel zouden zij kunnen bijkopen. Short realiseert zich dat dat ze aan de verkeerde kant van de markt staan. Ze hopen op een dip vlakbij het supportlevel, zodat zij kunnen uitstappen zonder al te veel verlies te maken.

Onbeslist bestaat uit twee groepen. De een heeft nog nooit in de markt gezeten en realiseert zich dat de prijzen stijgen vanaf supportlevel en de andere is te vroeg uitgestapt en hoopt op een kans opnieuw in te stappen.

Met zijn allen wachten deze traders op een dip om long te gaan, zeer geïnteresseerd in het supportlevel dat zijn in de gaten houden. Uiteraard zal de prijs stijgen wanneer al deze vier groepen kopen in het geval van een dip vlakbij het supportlevel. Hoe meer er gehandeld wordt in het supportlevelgebied hoe belangrijker dit level wordt.

De zwaarte van een bepaald level

De hoeveelheid van handelen in een bepaald support(of weerstand)levelgebied wordt berekend op drie manieren.

  1. hoe lang de prijs in dit gebied blijft hangen
  2. het volume
  3. hoe recent er gehandeld werd

Hoe langer de prijs in een bepaald gebied blijft hangen, hoe belangrijker dit gebied wordt. Bijvoorbeeld als de prijs zijwaarts gaat voor vier weken voordat hij stijgt is dit level belangrijker dan een gebied waar de prijs voor vier dagen blijft.

Volume is een andere manier om af te lezen hoe belangrijk een bepaald gebied is. Wanneer een supportlevel ontstaat terwijl er heel veel gehandeld wordt geeft dat aan dat dit gebied belangrijker is dan wanneer er weinig trading heeft plaatsgevonden.

Daarnaast is hoe recenter de handel heeft plaatsgevonden hoe belangrijker, omdat dit iets zegt over de reactie van traders op de beweging van de  markt en de posities zij zij hebben genomen of gemist hebben.

De invloed van margintrading

Als je short gaat dan doe je dit vaak met geleend geld dat je verkoopt tegen een bepaalde prijs en wanneer de prijs van dit geld gedaald is koop je het terug. Je betaald de gene (meestal de exchange) het geleende geld terug + rente of fee en wat je over houdt is winst. Bij de meeste crypto exchanges kun je alleen short gaan en geld lenen tegenover een bepaalde hefboom. Wanneer de prijs te veel stijgt heeft dit een grote invloed op de short traders. Zij moeten een bepaalde waarde aan liquiditeit op hun account hebben. Wordt de liquiditeit te laag, dan dienen ze of bij te storten of de exchange sluit hun trade. Dit geld dus ook voor het handelen via bijvoorbeeld Plus500 bij zowel long als short.

Weerstand wordt support en andersom

Als een weerstandslevel beduidend wordt doorbroken veranderd dit weerstandslevel in een supportlevel en andersom.

Voorgaande weerstand bij 1 wordt support bij 4. Hoe verder weerstand 1 en weerstand 3 uit elkaar ligt hoe meer aannemelijk het is dat support 4 ontstaat.

Afgeronde getallen

Van oudsher is bekend dat traders van afgeronde getallen houden. (10, 20, 30, 40, 50, 75, 100, 1000, 2000, 3000, etc.) Hoe oud en bekend dit gegeven ook is, tot op heden is dit niet gewijzigd. Dus kunnen wij er ons voordeel mee doen. Gezien een groot gedeelte van de markt, zeker bij cryptocurrencies, “dom geld” bevat. Koop en hoop, FOMO, de boot niet willen missen, maar niet echt weten waarin te investeren.

Deze afgerond getallen fungeren daarom vaak als (psychologische) weerstand en support levels. Hoe maken wij hier gebruik van? Plaats geen koop- of verkooporders precies op het afgeronde getal. Plaats bijvoorbeeld je stoploss bij long 1 ATR onder het afgeronde getal jij je stoploss hebt bepaald.

Ik wens je heel veel trading succes ????

Fabian

Vond je het een leuk artikel? Geef het dan een like of deel het!

Is nog iets onduidelijk? Laat het mij weten in een reactie hieronder.

In 10 weken leer ik jou zelfstandig, veilig en consistent te traden! Boek nu een call!

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *