Zeven punten waarop je moet letten als je een trade start

Bitcoin voor een trade scherm met volume indicator

Onderstaand artikel over zeven punten waarop je moet letten als je een trade start gaat over hoe ik het op dit moment interpreteer. Dit artikel bevat geen advies. Het risico om snel geld te verliezen is groot vanwege de volatiliteit van (crypto)valuta of effecten. U moet zich afvragen of u begrijpt hoe de (crypto)valuta of de effecten waarin u handelt werken en of u zich het grote risico kunt veroorloven om uw geld te verliezen. Lees de disclaimer.

Ik maak gebruik van de technische analyse als ik ga (day)traden, maar waar let ik nou precies allemaal op?

Er zijn tenminste zeven punten waarop je moet letten als je een trade start. Deze punten loop ik iedere keer langs voordat ik begin met handelen. Hieronder een korte checklist die je voor jezelf kunt opschrijven.

  1. Wat is de marktstructuur, range of de trend?
  2. Waar zijn de belangrijkste weerstand en supportlevels?
  3. Bij welk weerstand of supportlevel plaats ik mijn stoploss?
  4. Waar in de markt verwacht ik tegengestelde?
  5. Hoe beweegt de prijs, rustig of met veel uitschieters?
  6. Volatiliteit neemt toe of af?
  7. neemt het volume toe of af?

1. Wat is de marktstructuur, range of de trend?

Het eerste punt waarop ik let voordat ik een trade start is vooral of er een marktstructuur is. Het is heel belangrijk in de technische analyse dat je beslissingen baseert op zoveel mogelijk voordelen die je ziet in de markt. Het stapelen van bullish en bearish signalen. Komen er veel signalen bij elkaar, dan zou dat het moment kunnen zijn om een trade te nemen.

Is de prijs ver van marktstructuur dan wacht ik waarschijnlijk op een beter moment waarbij ik meer waarschijnlijkheid heb.

Ook is het belangrijk om te weten of de markt in een trend is. Opwaarts of neerwaarts. Zo niet, dan gaat de markt zijwaarts.

Als de markt dan opwaarts, neerwaarts of zijwaarts gaat dan gebeurd dit vaak binnen een range, totdat de markt er doorheen breekt, dan volgt een volgende fase. De bovenkant en onderkant van een range zijn belangrijke punten. Hier vind je meestal de koop/verkoopmomenten.

2. Waar zijn de belangrijkste weerstand en supportlevels?

Het tweede punt waarop ik let voor ik een trade start zijn de belangrijke weerstand en supportlevels. Ik begin bij een hoger tijdgrafiek, doorgaans een maand en ga dan door naar die van een week, de vierdagen en de daggrafiek. Als jij een daytrader bent, kun je wellicht beginnen bij de weekgrafiek, dan de daggrafiek, de twaalfuursgrafiek en dan de uurgrafiek.

Ik teken de opvallendste weerstand-, support-en trendlijnen. Hoe vaker een lijn wordt geraakt hoe krachtiger dit level is. Een trendlijn fungeert ook als weerstand- of supportlevel, alleen loopt deze diagonaal.

Dat geldt ook voor de hogere tijdgrafieken. Hoe hoger de tijdgrafiek, hoe krachtiger het level. Een weerstand en support level dat vijf maal of meer wordt geraakt op de weekgrafiek is krachtiger dan een weerstand of supportlevel dat vijfmaal of meer wordt geraakt op de uurgrafiek.

Het doorbreken of niet doorbreken van een weerstand of supportlevel geeft belangrijke informatie over de waarschijnlijkheid van de beweging van de prijs.

3. Bij welk weerstand of supportlevel plaats ik mijn stoploss?

Een heel belangrijk punt om te weten is waar ik mijn stoploss plaats voordat ik een trade in ga. Omdat ik weet waar ik mijn stoploss plaats, weet ik wat mijn risico is bij deze trade.

Bij het plaatsen van mijn stoploss houd ik rekening met de zogenaamde gemiddelde range, zodat ik mijn stoploss niet te scherp plaats, maar de prijs de ruimte geef om te pieken.

Ik gebruik hiervoor de ATR indicator. Hier lees je alles over het geheim van de ATR indicator!

4. Waar in de markt verwacht ik tegengestelde druk?

Dit kan bijvoorbeeld het volgende weerstandslevel zijn of de voorgaande highs/lows, maar ook de boven en onderkant van een range in een trend.

Het zijn voor mij belangrijke punten om mijn target te bepalen. Op deze punten pak ik gedeeltelijk of helemaal mijn winst.

Voordat ik een trade start wil ik dit punt weten. Ik vindt dat het percentage verwachte winst hoger moet zijn dan het percentage mogelijk verlies (risico). Is dit niet het geval, is het in mijn ogen een slechte trade en zal ik hem niet nemen.

5. Hoe beweegt de markt, rustig of met veel uitschieters?

Een volatiele markt is natuurlijk goed, maar dat is niet wat ik bedoel. De markt kan netjes binnen de range bewegen, maar ik met snelle en hoge uitschieters. Door de uitschieters loop ik doorgaans een groot risico, omdat mijn stoploss verder geplaatst moet worden.

Persoonlijk houd ik een nette grafiek, met hier en daar een uitschieter. Ik let hier goed op. Als de grafiek er niet netjes uitziet, dan sla ik hem waarschijnlijk over.

6. Neemt de volatiliteit toe of af?

Als de volatiliteit afneemt kan dit een hele goede indicatie zijn van het opbouwen van druk vlak voor een breakout.

Bij veel patronen in de technische analyse, maar vooral bij de ascending, descending en symetrical triangles zie je dat de volatiliteit afneemt, de druk opbouwt en als de prijs uit de driehoek breekt dit ook flink gebeurd.

Neemt de volatiliteit toe kun je goede winsten maken. Na een hoge volatiliteit volgt doorgaans een lage volatiliteit waarna er weer een hoge volatiliteit verwacht wordt. Je moet weten hoe je hierop kunt inspelen voordat je een trade maakt.

7. Neemt het volume toe of af?

Door veel traders, of wellicht wel wannabe traders, wordt het volume als indicator zwaar onderschat. Het volume zou je eigenlijk standaard onder elke grafiek moeten hebben staan.

Het volume bekrachtigd of ontkracht elke candlestick en ieder patroon dat je afleest in jouw grafiek.

Een uitbraak wil je ondersteund zien door een toenemend en het liefst hoog volume. Dit geeft een veel grotere maat van waarschijnlijkheid!

Wil je na het lezen van de zeven punten waarop je moet letten als je start met traden meer weten van de technische analyse of hoe ik te werk ga?

Ik wens je heel veel trading succes ????

Fabian

Vond je het een leuk artikel? Geef het dan een like of deel het!

Is nog iets onduidelijk? Laat het mij weten in een reactie hieronder.

In 10 weken leer ik jou zelfstandig, veilig en consistent te traden! Boek nu een call!

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *